Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 april 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Strengere controle op vroegtijdige carbidschieters

Geplaatst op: 22 december 2022

Vuurwerk afsteken en carbidschieten mag dit jaar in Zwartewaterland weer met oud & nieuw. Carbidschieten hoeft men vooraf niet te melden bij de gemeente. “Wel zien de gemeente en politie er strenger op toe dat mensen zich aan de spelregels houden”, aldus gemeentelijk woordvoerder Rogier van Zon.

Carbidschieten kan op 31 december 2022 vanaf 10.00 uur tot 1 januari 2023 om 02.00 uur ’s nachts. Een vergunning is niet nodig. Wel vraagt de gemeente haar inwoners om rekening te houden met elkaar en (huis)dieren. Hiervoor zijn spelregels opgesteld. Die staan op de site van de gemeente.

Voor het carbidschieten op het Havenplein in Genemuiden gelden aangepaste tijden. Hier is carbidschieten toegestaan tussen 12.30 en 16.00 uur. Vanwege het carbidschieten is parkeren op het Havenplein op deze dag niet mogelijk tussen 09.00 en 21.00 uur.

Controle door gemeente en politie

De gemeente en politie controleren dit jaar strenger op het naleven van de regels bij het carbidschieten. Van mensen die buiten de toegestane tijden schieten, wordt de melkbus ingenomen. Minderjarigen krijgen bovendien een doorverwijzing naar bureau HALT. Personen van 18 jaar en ouder krijgen een boete van € 150. Bij een nieuwe overtreding kan de gemeente een dwangsom opleggen.

Vuurwerk 

Vuurwerk afsteken mag op 31 december 2022 van 18.00 uur tot 1 januari 2023 om 02.00 uur. Er zijn geen vuurwerkvrije zones aangewezen. Wel vraagt de gemeente Zwartewaterland inwoners bij het afsteken van vuurwerk rekening te houden met de omgeving. En geen vuurwerk af te steken in de buurt van bijvoorbeeld verzorgingshuizen, kerken en kinderboerderijen.

De gemeente vraagt inwoners die vuurwerk afsteken het vuurwerkafval op 1 januari zelf op te ruimen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500