Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Manna al ruim 15 jaar op de mat: ‘Getuigenissen brengen vanuit de samenleving’

Geplaatst op: 29 december 2022

Vorige week plofte bij alle huishoudens van Genemuiden weer het blad ‘Manna’ op de mat. Het unieke concept bestaat al meer dan 15 jaar en ieder jaar groeit de oplage. Maar wat komt er zoal bij kijken voordat het lokale christelijke tijdschrift wordt bezorgd?

Enthousiast legt Albert Post een hele stapel met voorgaande edities op zijn keukentafel. “In 2007 hebben we als evangelisatiecommissies van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente onze eerste ‘Manna’ uitgegeven. Dat gebeurde toen onder leiding van Dick Vos, destijds kerkelijk werker in de Hervormde Gemeente”, vertelt Albert Post, zelf ouderling in die kerk.

Wie het blad opent, leest tal van persoonlijke verhalen en getuigenissen. Zo vertellen Trijnie en Dirk-Jan van Dijk over een kinderwens die lang onvervuld bleef. Inmiddels zijn ze gezegend met Julia en Sofie, een tweeling. “Gebeden voor één, gezegend met twee”, staat te lezen in het blad. Het zijn aangrijpende verhalen die de vrijwillige redacteuren ophalen bij Genemuider gezinnen. “We willen als kerken door middel van Manna graag een verbindende factor vervullen én lokale verhalen met een boodschap bij mensen thuisbrengen”, legt Albert Post uit.

Ondanks dat het blad is opgericht vanuit de kerken die zijn aangesloten bij de PKN, hebben zich ook twee andere kerkverbanden aangesloten bij Manna. “Sinds 2012 draagt ook de Christelijke Gereformeerde Kerk bij aan het blad én in 2015 sloot ook de Hersteld Hervormde Gemeente zich bij ons aan”, blikt Post terug. “Dat kwam mede omdat we al redactieleden uit die kerken in ons team hadden. We hopen natuurlijk dat we in de toekomst namens alle Genemuider kerken de Manna mogen uitgeven.”

Niet alleen meer kerken sloten zich aan bij het jaarlijkse tijdschrift, ook de oplage is flink gestegen. “In 2007 waren het Tag en de Greente veel kleiner en nog in aanbouw. In dat jaar begonnen we met 3200 exemplaren. Inmiddels zijn dat er 4500 geworden”, legt Albert uit. Al die Manna’s worden bij hem op de stoep gezet. Die worden allemaal in de garage gesjouwd waarna de verspreiders hun pakketje ophalen. “We hebben ongeveer 80 mensen uit Genemuiden en de Kamperzeedijk – zowel kerkelijk als onkerkelijk – die tussen de 25 en 100 adressen voor ons lopen. Voor mij is het ieder jaar weer een hele opluchting als al die 4500 magazines in de week voor Kerst de deur uit zijn”, besluit Albert.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500