Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Geld beschikbaar voor onderhoud gemeentelijke monumenten

Geplaatst op: 7 februari 2023

Een gemeentelijk monument aan de Oosterkaai (foto: Maps)

Eigenaars van een gemeentelijk monument kunnen ook dit jaar weer gebruik maken van een financiële bijdrage van de gemeente Zwartewaterland. “Het historische karakter van onze kernen en het buitengebied is van grote meerwaarde voor bewoners en bezoekers. Daarom reserveren we elk jaar een bedrag waarmee we woningeigenaren ondersteunen bij het onderhoud van hun monumenten”, legt wethouder Harrie Rietman uit.

“Vaak gehoorde opmerkingen als ‘Wat is het hier mooi’ of ‘Wat staan hier prachtige huizen’ bevestigen het thuisgevoel dat veel bewoners van Zwartewaterland koesteren. Dat mooie beeld is natuurlijk niet vanzelf ontstaan. Vele jaren, soms zelfs eeuwen, mensenwerk maakten onze omgeving zoals die er nu uitziet”, legt Rietman uit.

“Daarom wees de gemeente in het verleden een aantal belangrijke gebouwen, begraafplaatsen en sluizen aan als monument. Als we willen dat de herinnering aan het verleden in onze leefomgeving zichtbaar blijft, vraagt dat natuurlijk ook financiële inspanning. De gemeente Zwartewaterland ondersteunt daarom eigenaren van gemeentelijke monumenten”, zegt Harrie Rietman.

Subsidie aanvragen kan eenvoudig online

Eigenaren van een gemeentelijk monument kunnen de subsidie heel eenvoudig online aanvragen bij de gemeente Zwartewaterland. De subsidie bedraagt 40% van de subsidiabele kosten. Met een maximum van € 5.000.

Zwartewaterland is niet financieel betrokken bij het onderhoud van rijksmonumenten. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) behandelt de subsidieaanvraag. Voor eigenaren van erfgoed kan het interessant zijn om ook eens een kijkje te nemen bij het steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500