Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoe ga jij de komende tijd energie besparen?

Geplaatst op: 14 februari 2023

(Adv.) De prijzen voor gas en stroom rijzen de pan uit. Ook nu de overheid voor 2023 een energie plafond heeft afgesproken zijn de kosten nog steeds fors hoger dan enkele jaren geleden. Dat betekent dat zuinig doen met gas en stroom nog steeds de norm is. Maar hoe doe je dat als je in een huis woont dat slecht geïsoleerd is? 

Ja, je kunt het huis natuurlijk laten isoleren. Maar de kosten daarvoor zijn hoog. Ook kampen de bedrijven die woningisolaties uitvoeren met personeelstekort. Het kan maanden duren voordat je aan de beurt bent. Gelukkig zijn er andere dingen die je ondertussen kunt doen om op de kosten voor energie te besparen.

Voor- en achterzetramen

Je kunt kiezen voor een achterzetraam of een voorzetraam. Dit is een oplossing als dubbele beglazing geen mogelijkheid is. In sommige kozijnen past geen dubbel glas. Soms is het vervangen van de kozijnen niet aan de orde omdat het bijvoorbeeld gaat om een monumentaal pand. Een achterzetraam zorgt voor aanzienlijke besparing op de stookkosten. 

Daar komt bij dat je in de zomer ook profiteert, want dan wordt de warmte juist langer buiten de deur gehouden. Het laten plaatsen van plexiglas ramen telt uiteraard mee voor het energielabel dat voor elke woning verplicht is bij verkoop. Het kan overigens ook worden gebruikt voor de ramen van kantoren en andere zakelijke panden. Die moeten vanaf 1 januari 2023 al over minimaal energielabel C beschikken.

Wie kan mij helpen als ik mijn pand wil verduurzamen?

Als je plannen hebt om je woning te verduurzamen dan kun je contact opnemen met Plexiglas Lienden. Zij hebben verschillende opties om met behulp van kunststof platen je woning of kantoor energiezuiniger te maken. Daarmee voldoe je niet alleen aan de nieuwe normen. 

Daarmee bespaar je niet alleen op je stookkosten. Je zorgt ook voor meer wooncomfort. Je huis wordt met betere isolatie minder gevoelig voor geluiden van buiten of van de buren. Je hebt minder snel last van vocht en schimmel in huis. Dat laatste is niet alleen lelijk en ergerlijk, het kan ook nog eens een risico voor de gezondheid opleveren.

Wat kan ik verder nog doen om te verduurzamen?

Er zijn nog talloze maatregelen die je kunt overwegen om te verduurzamen. Je kunt zonnepanelen op je dak laten leggen. Je kunt kiezen voor dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Je kunt een warmtepomp laten plaatsen ter vervanging van de gasgestookte CV ketel. Of kies voor een hybride pomp als je CV ketel nog een tijdje mee kan. Daarnaast kun je natuurlijk zelf maatregelen nemen. Laat geen lichten branden in kamers waar je niet bent. Draai daar ook de radiator dicht. 

Gebruik de warme douche niet langer dan 5 minuten per keer. Met al deze maatregelen kun je ervoor zorgen dat je rekening voor zowel gas als stroom fors naar beneden gaat. Daarmee verdien je je gedane investeringen dan ook snel weer terug.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500