Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente komt met regeling rondom hoge energierekening

Geplaatst op: 23 februari 2023

Huishoudens met een laag inkomen konden al gebruik maken van energietoeslag en andere gemeentelijke regelingen. Voor huishoudens die net iets meer verdienen is er nu het Sociaal Noodfonds van de gemeente. “Zo helpen we meer inwoners met een hoge energierekening”, zegt wethouder Maarten Slingerland.

“Misschien dacht je een jaar geleden nog wel dat je alles goed voor elkaar had”, aldus Slingerland. “Maar toen viel Rusland Oekraïne binnen en stegen de kosten voor gas en stroom explosief. Voor veel huishoudens is de situatie een jaar na het begin van de oorlog compleet veranderd. Niet alleen mensen met de laagste inkomens, ook veel mensen die net iets meer verdienen hebben ineens grote geldproblemen. Met het tijdelijke Sociaal Noodfonds willen we juist deze groep helpen.”

Het Sociaal Noodfonds is een maatwerkregeling, legt de wethouder uit. “Dit betekent dat we samen met de inwoner kijken hoe we financieel kunnen helpen. Dat kan per situatie verschillen.” Voorwaarde is dat het inkomen 120 tot 150 procent van de bijstandsnorm bedraagt. En dat de inwoner kan aantonen dat de geldproblemen komen door de hoge energierekening.

Huishoudens die hulp willen uit het Sociaal Noodfonds, kunnen bellen met de gemeente op 14 038 of langskomen op het Spreekuur Financiën op Orde. Ook kunnen zij hier terecht met vragen. Bijvoorbeeld met de vraag of zij in aanmerking komen voor het Sociaal Noodfonds.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een regeling voor energietoeslag in 2023. De energietoeslag voor 2023 kan nu dus nog niet worden aangevraagd. Dit kan wel in de tweede helft van dit jaar. Huishoudens met een laag inkomen die over 2022 nog geen energietoeslag hebben gehad, kunnen dit tot 1 juli alsnog aanvragen. Dit kan op deze pagina. De gemeente biedt verschillende soorten hulp aan huishoudens met een hoge energierekening.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500