Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Help! Ik ben lactose intolerant, wat nu?

Geplaatst op: 24 maart 2023

(Adv.) Lactose intolerantie is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om lactose, een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten, af te breken. Dit kan leiden tot ongemakkelijke symptomen zoals buikpijn, winderigheid, diarree en misselijkheid. Dit is natuurlijk erg vervelend. Vooral op momenten wanneer het echt niet uit komt! Gelukkig is het mogelijk om de ongemakken met de juiste kennis en tools zoveel mogelijk te beperken. We hebben hiervoor een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Voeding en dieet voor mensen met lactose-intolerantie 

Mensen met lactose intolerantie moeten voorzichtig zijn met hun voeding en dieet. Ze hebben moeite met het verteren van lactose, een suiker die voorkomt in zuivelproducten. Er zijn veel lactosevrije alternatieven beschikbaar, zoals sojamelk, amandelmelk, rijstmelk en havermelk. Het is ook belangrijk om etiketten te lezen en te controleren of er lactose in voedingsmiddelen zit. Sommige voedingsmiddelen die niet van zuivel afkomstig zijn, zoals brood en koekjes, kunnen lactose bevatten als toegevoegd ingrediënt. Een evenwichtig dieet met veel groenten, fruit en eiwitten kan ook helpen bij het verminderen van de symptomen van lactose intolerantie.

Alternatieven voor zuivelproducten

In het dagelijks leven kom je enorm veel producten tegen die gemaakt zijn van zuivel of in ieder geval voor een deel bestaan uit zuivel. Wanneer je Er zijn verschillende alternatieven voor zuivelproducten die lactosevrij zijn en die je kunt gebruiken om je dieet te variëren. Bijvoorbeeld:

Plantaardige melk: Sojamelk, amandelmelk, haver- en rijstmelk zijn allemaal lactosevrij en kunnen een goede vervanging zijn voor koemelk.

Lactosevrije zuivelproducten: Er zijn verschillende merken die lactosevrije versies van zuivelproducten zoals yoghurt, kaas en room aanbieden.

Alternatieve eiwitbronnen: Peulvruchten, noten, zaden en tofu zijn allemaal goede bronnen van eiwitten en kunnen worden gebruikt als vervanging voor vlees en zuivelproducten.

Praktische tips

Naast het vermijden van zuivelproducten en het vervangen ervan door lactosevrije alternatieven, zijn er nog andere praktische tips die je kunt gebruiken om het dagelijks leven te vergemakkelijken wanneer je lactose intolerant bent. Hier zijn enkele voorbeelden:

Lees etiketten: Zorg ervoor dat je de etiketten van voedingsmiddelen zorgvuldig leest om te controleren op lactose of zuivelproducten.

Bereid je eigen maaltijden: Door je eigen maaltijden te bereiden, heb je volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt.

Informeer anderen: Vertel vrienden, familie en collega’s over je lactose intolerantie, zodat ze rekening kunnen houden met je dieet bij sociale gelegenheden.

Naast de bovenstaande tips is er nog een ander hulpmiddel wat erg van pas kan komen wanneer je lactose intolerant bent, namelijk lactose intolerantie pillen. Dit zijn pillen die helpen bij het verteren van lactose wanneer je dit toch binnenkrijgt. Op deze manier kan je dus heel af en toe toch even wat eten met lactose erin, zonder de nadelige gevolgen te ervaren. 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500