Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bovenstemavond in Berghuizen

Geplaatst op: 6 juni 2023

(Ingezonden) Vroeger hebt u het misschien wel eens gehoord, of had u zelf zo’n plaat in huis. Het gaat om de platen ‘Genemuiden zingt’. U kon daarop de Genemuidenaren psalmen met bovenstem horen zingen. Deze traditie, die nog springlevend is, zal op D.V. 10 juni in Berghuizen te horen zijn.

Jaarlijks worden er in den lande veel psalmzangavonden met bovenstem gehouden. Overal klinken dan de prachtige psalmen. Deze psalmen worden op hele noten gezongen. Daaroverheen klinkt dan de Genemuider Bovenstem. Genemuiden, de tapijtstad aan het Zwartewater, wordt gezien als de bakermat van de bovenstem. In 2013 is deze bijzondere traditie opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland, voortvloeiende uit het UNESCO-verdrag ter bescherming van het Immaterieel Erfgoed.

Op 10 juni a.s. zal in de Gereformeerde Kerk van Berghuizen een psalmzangavond met bovenstem gehouden worden. Tijdens deze avond worden de psalmen op hele noten gezongen. Daarbij zal de Genemuider Bovenstem klinken. Het prachtige Matthias Amoor-orgel, uit 1743, zal deze avond bespeeld worden door Dirk Mulder uit Staphorst.

Tijdens deze avond zal ds. H.J. van Marle uit Staphorst een meditatie houden. De toegang is vrij!

Iedere bezoeker is welkom. Tijdens de avond zal er een collecte gehouden worden. Die collecte is volledig bestemd voor de ‘Vereniging Een Handreiking’.

De avond vangt om 19:30 aan. Vanaf 19:00 gaat de kerk open.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500