Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Avond voor ouders met tieners

Geplaatst op: 8 juni 2023

Wat doe je als je kind de hele dag zit te gamen? Wat als je kind slachtoffer is van online shaming? En hoe gaan onze kinderen eigenlijk om met alle uitdagingen die op hun pad komen? De gemeente organiseert hierover op 29 juni een speciale avond voor ouders met tieners.

De avond bestaat uit een film en twee workshops. De workshops gaan over Online Shaming en Het Gamende Kind. De film heeft als titel #Respect. Filmmakers Zukarn Withagen uit Hoogeveen en zijn broer Wesley uit Zwolle gingen hiervoor in gesprek met leerlingen van het Agnieten College en basisscholen in de gemeente. “Over de betekenis van respect. Over respect krijgen en geven. En over hun eigen rol hierin”, zegt Zukarn.

Film: leerlingen een spiegel voorhouden

Vooraf gaven de jongeren aan over welke onderwerpen zij het precies wilden hebben: depressies, racisme en discriminatie en (online) pesten. Vervolgens maakten de filmmakers een script. “Dat was niet in beton gegoten”, legt Zukarn uit. “De film is fictie, maar gaat over de onderwerpen van de leerlingen. In het verhaal komen twee jongerenwerkers op school om een kijkje te nemen in de wereld van scholieren. Deze mochten daarbij zelf kiezen welke rol zij wilden spelen. Bij het acteren kregen zij hulp van acteercoach Annette van Genderen.”

Tijdens het maken van de film werden de leerlingen geconfronteerd met elkaars gedrag en uitgedaagd om zich in de ander te verplaatsen. Bijvoorbeeld in iemand die gepest wordt. Of iemand die pest. “Zo maken we leerlingen, maar ook ouders bewust”, zegt Zukarn. “Ook van hun eigen aandeel. Het zou mooi zijn dat de film verandering teweeg brengt. Een betere wereld, met meer respect voor elkaar.”

Na deze avond voor ouders draait de film op het Agnieten College. Hier gaan de leerlingen met Zukarn en een collega in gesprek. “Zo willen we ook deze leerlingen een spiegel voorhouden.”

Workshop Online Shaming

De workshop Online Shaming wordt gegeven door Zukarn en weerbaarheidstrainer Judith van Dijk. Wat als er een pikante foto van je kind wordt verspreid via Snapchat? Jongeren krijgen te maken met online shaming. Sommige slachtoffers hebben hier nog jaren last van. In deze workshop gaan deelnemers in gesprek over seksuele ontwikkeling, sexting, online pesten, zelfbeeld, groepsdruk, vertrouwen, status en online foto’s delen.

Workshop Het Gamende Kind

De workshop Het Gamende Kind wordt gegeven door Koen Schobbers, de eerste Nederlandse gamer met een topsportstatus. Veel ouders maken zich zorgen over de gezondheid en toekomst van hun gamende tiener. Hoe kun je de relatie goed houden? Deelnemers aan de workshop gaan in gesprek over verantwoord gamen en een juiste balans vinden in slaap, studie, sport, sociaal en spel. En vooral over hoe je in gesprek gaat met je kind.

Gemeente werkt aan weerbaarheid jongeren

De gemeente Zwartewaterland en 50 maatschappelijke organisaties streven naar een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. Dit betekent bijvoorbeeld dat jongeren lekker hun vel zitten en veilig en met voldoende kansen opgroeien. Met het programma Levensvaardigheden leert de gemeente jongeren omgaan met de uitdagingen en onzekerheden in onze samenleving. De film en workshops komen voort uit het project Levensvaardigheden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500