Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente en ROVA bestrijden schadelijke planten

Geplaatst op: 12 juli 2023

De gemeente Zwartewaterland en ROVA zetten zich ook dit jaar actief in voor het verwijderen van de Japanse duizendknoop. Daarnaast breiden de gemeente en ROVA de aanpak uit met de bestrijding van de reuzenberenklauw. “Deze invasieve exoten verdringen andere inheemse beplanting. Daarmee zijn ze een grote bedreiging voor de biodiversiteit”, legt wethouder Maarten Slingerland uit.

De gemeente en ROVA begonnen in 2021 met het bestrijden van de Japanse duizendknoop. Het is de bedoeling dat de overlast van deze plant in de komende jaren wordt teruggedrongen. ROVA heeft deze maand de bestrijding hervat. Slingerland: “De Japanse duizendknoop veroorzaakt veel schade aan bijvoorbeeld straten en riolering. Omdat de plant zeer snel groeit en zich makkelijk verspreidt, zorgen we samen met ROVA voor een actieve aanpak.”

De aanpak breiden de gemeente Zwartewaterland en ROVA nu uit met de bestrijding van de reuzenberenklauw. Hiervoor ontving de gemeente een subsidie van de provincie Overijssel. “Ook deze plant vermeerdert zich gemakkelijk”, aldus wethouder Slingerland. “Hij verdringt andere plantensoorten. De plant heeft daarmee een negatief effect op de biodiversiteit.” Daarnaast vormt de reuzenberenklauw een gevaar voor de volksgezondheid. Het sap van de plant in combinatie met zonlicht kan ernstige brandwonden veroorzaken bij mens en dier.

Bestrijden en beheersen

Bij zowel de Japanse duizendknoop als bij de reuzenberenklauw is het belangrijk dat de wortels worden uitgegraven. De medewerkers van ROVA gaan daarmee in de komende periode aan de slag. “Na de eerste aanpak is de plant nog niet volledig weg. De zaadjes van de reuzenberenklauw zitten nog in de bodem en bij de Japanse duizendknoop kunnen afgebroken stukjes wortels weer uitlopen. De komende jaren controleren we daarom regelmatig de locaties. Nieuwe opkomende plantjes graven we dan uit”, vertelt Johannes van Huizen, teamleider Beheer Buitenruimte bij ROVA. “De verwachting is dat gedurende de behandeling de planten steeds minder sterk opkomen en op den duur volledig verdwijnen.”

Tuinafval

De Japanse Duizendknoop komt vooral voor op plekken met tuinafval. Daarom roept de gemeente Zwartewaterland inwoners op om de plant met wortelresten weg te gooien bij het restafval. Slingerland: “De duizendknoop verspreidt zich heel gemakkelijk. Bijvoorbeeld via compost van gft-afval. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat inwoners de plant met wortelresten weggooien bij het restafval. Daarmee voorkomen we samen overlast op andere plekken.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500