Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Corso spotten als immaterieel erfgoed

Geplaatst op: 19 juli 2023

Wie een streek, dorp of stad bezoekt, wil de lokale hoogtepunten van dat gebied zien. Maar dat is niet altijd makkelijk. Het immaterieel erfgoed is een essentieel deel van de lokale culturele identiteit, maar voor toeristen vaak niet te zien. De watertoren is al van kilometers afstand zichtbaar, maar het corso is 363 dagen in het jaar voor toeristen nagenoeg onzichtbaar. De gemiddelde cultuurtoerist komt nooit te weten wat voor geweldig evenement ieder jaar in Sint Jansklooster plaatsvindt. Terwijl het voor ons dorp van onschatbare waarde is! Daarom was het tijd voor verandering en meer zichtbaarheid voor het immaterieel erfgoed van ons dorp.

Daarom heeft Corso Sint Jansklooster meegedaan aan het project Immaterieel Erfgoed spotten van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). En zijn er vandaag zes bordjes met QR-codes geplaatst. Door middel van die bordjes krijgt ons levende erfgoed het hele jaar lang de aandacht die het verdient. De zes bordjes zijn te vinden in gebouw De Holken van bezoekerscentrum De Wieden, bij kunstwerk De Schaatser, bij de watertoren van Sint Jansklooster, bij de Monnikenmolen, bij geologisch monument De Zândkoele en tegenover Café Restaurant Het Wapen van Utrecht.

Wie de QR-code op de bordjes (of de QR-code onder dit bericht) scant, komt in een online omgeving van lokaal immaterieel erfgoed terecht. Daar kunnen bezoekers jaarrond kennismaken met Corso Sint Jansklooster. Op de digitale pagina is de nodige achtergrondinformatie en een aantal filmpjes te vinden. Daarnaast worden andere interessante locaties in de buurt gepromoot. De pagina is ook te bekijken via deze site en is zowel in het Nederlands, Duits en Engels.

Corso Sint Jansklooster is al sinds juni 2014 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed; hiermee wordt aangetoond dat het corso zich als immaterieel erfgoed wil promoten, wil ontwikkelen en dat het doorgegeven kan worden aan toekomstige generaties. Door middel van de geplaatste bordjes is Corso Sint Jansklooster daar weer een stapje dichterbij in de buurt gekomen!

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500