Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De vastgoedmarkt in Overijssel verkennen: een overzicht van de woontrends

Geplaatst op: 20 juli 2023

Canva, by Tunaru Dorin

(Adv.) We gaan vandaag een diepe duik nemen in de woningmarkt van Overijssel en de huidige woontrends ontdekken die de regio stormenderhand veroveren. Zet je schrap, want deze trends veranderen hoe we denken over wonen in 2023.

De markt voor huurwoningen in Overijssel

Als je denkt aan huren in Overijssel, denk je aan diversiteit en kansen. Van stadsappartementen in bruisend Zwolle tot idyllische huisjes op het platteland, de huurmarkt van Overijssel biedt opties voor iedereen, kijk bijvoorbeeld eens op een website als Huurportal om een overzicht te vinden van alle huurwoningen die op dit moment in Overijssel worden aangeboden. Vooral dit jaar zien we een groeiende vraag naar huurwoningen, aangewakkerd door de opkomende woontrends die we eerder hebben besproken.

De duurzaamheidstrend heeft bijvoorbeeld invloed op de huurmarkt, met een groeiend aantal verhuurders die milieuvriendelijke upgrades aanbrengen, zoals zonnepanelen en energie-efficiënte apparatuur, om huurders aan te trekken die waarde hechten aan groen leven.

Het concept van kleinschalig wonen wordt ook steeds vaker gezien op de huurmarkt, met meer en meer tiny houses die te huur zijn. Deze compacte, minimalistische woningen zijn perfect voor diegenen die een eenvoudiger en betaalbaarder leven zoeken.

Het wonen aan het water is een andere trend die zijn weg vindt naar de huurmarkt. Er zijn steeds meer woonboten en woningen met een waterzicht beschikbaar voor huur, waardoor huurders kunnen genieten van de rust en het prachtige uitzicht dat leven bij het water biedt.

Multifunctionele ruimtes zijn ook in trek op de huurmarkt. Veel verhuurders passen hun woningen aan om aan deze trend te voldoen, waardoor er flexibele ruimtes ontstaan die kunnen dienen als werkruimte, fitnessruimte, of wat de huurder ook maar nodig heeft.

Daarnaast zien we een groeiend aantal huurwoningen op het platteland, waarbij mensen de rust en ruimte van het platteland opzoeken. Verhuurders spelen in op deze trend door woningen aan te bieden met veel buitenruimte en een rustige omgeving.

Tot slot wordt de technologie trend ook weerspiegeld op de huurmarkt, met steeds meer verhuurders die slimme technologie in hun woningen integreren om het leven van hun huurders gemakkelijker en efficiënter te maken.

Dus daar heb je het, een diepgaand overzicht van de huurmarkt in Overijssel en hoe deze wordt beïnvloed door de huidige woontrends. Het is een spannende tijd om te huren in Overijssel!

Dit zijn de woontrends die dit jaar populair zijn in Overijssel

Voordat we inzoomen op de specifieke trends die momenteel de woonscene in Overijssel bepalen, is het van belang om te begrijpen dat deze trends niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Ze zijn sterk verbonden met bredere sociale, economische en milieufactoren die van invloed zijn op hoe we onze leefruimtes waarderen en gebruiken. Met name de wens om duurzamer te leven, de toenemende flexibiliteit van werk en de groeiende waardering voor de natuur zijn enkele van de krachten die deze trends drijven.

Slimme huizen

Technologie speelt een steeds grotere rol in onze levens en dit wordt weerspiegeld in onze woningen. Slimme huizen, uitgerust met allerlei technologische snufjes zoals slimme thermostaten, beveiligingssystemen en zelfs slimme koelkasten, zijn in Overijssel in opkomst. Deze trend wint terrein omdat het comfort, efficiëntie en veiligheid verhoogt.

Kleinschalig wonen

Heb je gehoord van het gezegde “minder is meer”? Nou, dat is absoluut van toepassing op de huidige trend van kleinschalig wonen. Tiny houses en minimalistische woonconcepten zijn erg in trek in Overijssel. Ze zijn betaalbaar, praktisch en bevorderen een eenvoudige, ongecompliceerde levensstijl. Met de hoge woningprijzen en de wens om de consumptie te beperken, is dit een trend die in 2023 alleen maar zal groeien.

Wonen aan het water

Overijssel, met zijn prachtige rivieren, meren en kanalen, ziet een toename van huizen die de nabijheid van water benutten. Of het nu gaat om huizen met uitzicht op het water, woonboten of huizen met privé aanlegplaatsen voor boten, wonen aan het water is de droom voor velen. Dit jaar, met de groeiende behoefte aan ontspanning en het buitenleven vanwege de pandemie, is deze trend populairder dan ooit.

Multifunctionele ruimtes

Met het nieuwe werken vanuit huis en afstandsleren hebben woningen in Overijssel zich snel aangepast. Huizen met flexibele, multifunctionele ruimtes zijn nu erg gewild. Een kamer kan bijvoorbeeld dienen als thuiskantoor overdag en als yogastudio in de avond. Deze trend is dit jaar vooral populair omdat onze woningen steeds meer rollen moeten vervullen.

Plattelands wonen

De drukte van de stad inruilen voor de rust en ruimte van het platteland is een trend die in Overijssel steeds meer opgang maakt. Veel mensen kiezen voor een rustiger en gezonder leven op het platteland, waarbij ze de voordelen van technologie benutten om op afstand te kunnen werken. Deze trend wordt aangedreven door de veranderde werkomstandigheden en het verlangen naar een betere levenskwaliteit.

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen is momenteel enorm populair en Overijssel doet mee aan deze milieuvriendelijke beweging. Denk aan zonnepanelen, regenwatercollectiesystemen, groene daken, en huizen gebouwd met duurzame materialen. Deze trend wint dit jaar aan kracht omdat steeds meer mensen hun ecologische voetafdruk willen verminderen en bijdragen aan een groenere toekomst.

Conclusie

Dit waren de grootste woontrends in Overijssel voor 2023. Het is duidelijk dat de behoeften en verlangens van huiseigenaren en huurders voortdurend veranderen en evolueren. Maar één ding is zeker: er zijn genoeg spannende en innovatieve woontrends om in de gaten te houden in Overijssel. Dus, waar wacht je nog op? Ga op ontdekking en vind jouw droomplek in het prachtige Overijssel!

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500