Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wie zijn de spin in het web bij Life Sciences bedrijven?

Geplaatst op: 28 augustus 2023

(Advertentie) Life Sciences is een razendsnel groeiende sector die in toenemende mate belangrijk is voor de economie en de maatschappij in ons land. De sector bundelt wetenschappen die, eenvoudig uitgelegd, onderzoek uitvoeren naar organismen. Dat zijn planten, dieren en mensen, maar ook micro-organismen. Tot de sector behoren bedrijven in de medische technologie, de farmacie, de biofarmacie en de regeneratieve geneeskunde. Binnen de Life Sciences volgen ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Ervaren professionals met de juiste kennis zijn daarom nodig om cruciale processen in goede banen te leiden. Twee voorbeelden daarvan zijn de regulatory affairs professionals en de quality assurance managers.

Regulatory affairs

Beide bovengenoemde disciplines houden zich bezig met de veiligheid, kwaliteit en naleving van de wetten. Ze zijn nauw met elkaar verbonden. Een regulatory affairs professional heeft als voornaamste taak ervoor te zorgen dat alle ontwikkelde producten aan de wettelijke regelgeving voldoen. De expert is enerzijds betrokken bij het beoordelen van proeven en anderzijds verricht deze veel bureauwerk, door dossiers samen te stellen en eventuele veranderingen in de bestaande regelgeving te monitoren. Wanneer niet aan de geldende vereisten wordt voldaan, kan dit verstrekkende juridische en financiële gevolgen hebben. Een regulatory affairs professional is dan ook niet weg te denken uit een Life Sciences bedrijf.

Quality assurance

Uiteraard is ook de kwaliteit van een product zelf van cruciaal belang. Om dit te waarborgen, controleert een quality assurance manager, kortweg ook wel qa manager genoemd, gedurende het hele proces of producten aan de interne en externe regelgeving voldoen. De qa manager test zo bijvoorbeeld grondstoffen en eindproducten, maar voert ook audits uit bij leveranciers en fabrikanten om er zeker van de zijn dat ook zij aan de normen voldoen. Procesoptimalisatie is een andere belangrijke taak van deze professional.

De samenwerking tussen regulatory affairs en quality assurance

Regulatory affairs en quality assurance professionals spelen beiden een cruciale rol in de processen binnen Life Sciences bedrijven. Alhoewel ze zich beiden bezighouden met specifieke taken, vervullen ze samen een einddoel: ervoor zorgen dat ieder product aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen én wettelijke vereisten voldoet. De twee beroepsgroepen bouwen op elkaars expertise. Wie aan het roer van een Life Sciences bedrijf staat, wil zich er dan ook van kunnen verzekeren dat beide professionals over een uitgebreid scala aan vaardigheden beschikken.

Het vinden van de juiste persoon voor de juiste positie

De Life Sciences industrie groeit alsmaar door, wat betekent dat er een steeds grotere behoefte ontstaat aan professionals met de juiste papieren en ervaring. Als werkgever heb je er mogelijk geen tijd voor om zelf een gedegen selectieproces op te zetten en uit te voeren. De hulp van een recruitment specialist komt dan goed van pas. Met de juiste ondersteuning op het gebied van werving kun je je zelf blijven focussen op andere zaken die je aandacht vergen en essentieel zijn voor de ontwikkeling van je onderneming.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500