Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Winnaar Twee Nijenhuizen bouwde nooit eerder zo’n grote wagen

Geplaatst op: 28 augustus 2023

De Twee Nijenhuizen zijn zaterdag eerste geworden bij het corso van Vollenhove. De Droombaan was favoriet van de jury, gevolgd door De Vereniging en Stark Wark.

De authentieke stoomtrein van de Twee Nijenhuizen, de langst deelnemende groep, valt dit jaar op. Normaliter bouwde de groep een creatie die hooguit bestond uit 350.000 dahlia’s. Maar dit jaar gaat de groep richting de half miljoen. Ze bouwen dan ook twee wagens die samen één geheel vormen. Maar wat bezielt een corsogroep om ineens reusachtig te gaan bouwen? Het geheim zit ‘m in de groei van deze groep, vertelt bouwer van het eerste uur Klaas Roskam. ‘Het idee voor onze creatie Droombaan lag er al drie jaar. Maar omdat we zo’n grote periode van groei hebben meegemaakt werd het mogelijk om er werk van te maken. We zitten nu op 50 vaste leden en meer dan 100 helpende handen in de laatste dagen. Jongeren zitten in de keet, hebben het over onze groep en dat werkt aanstekelijk. Al die jongeren die de afgelopen jaren bij onze wagen zijn gekomen hadden er zin in en daarnaast hebben we een grotere bouwlocatie tot onze beschikking. Ook is de sfeer altijd goed, dat werkt ook mee ten goede’, verklaart Roskam.

Om ervoor te zorgen dat je al die bloemen ook tijdig op de wagen krijgt, is een goede voorbereiding vereist. Bij de Twee Nijenhuizen zat een vrijwilliger in de tent die continu bijhield welk deel van de wagen in de dahlia’s zat. Zo kan op ieder willekeurig moment worden nagegaan hoeveel procent er voltooid is. Ook is men een dag eerder begonnen. Meestal zijn er op de vrijdag voor het corso meer dan 100 vrijwilligers te vinden die helpen prikken, maar ook donderdagavond zat de schuur zo vol dat men stoelen tekort kwam. Dat werpt vruchten af, want zaterdagnacht om 02:00 uur werd de laatste vierkante meter van de ‘Droombaan’ beprikt. Voor de buitenstaander klinkt dat misschien als een bizar tijdstip, maar in corsokringen ben je dan relatief vroeg klaar. ‘De jeugd hoopt natuurlijk op een ereprijs’, vertelde  Roskam vrijdagavond, zelf al 45 jaar corsobouwer. ‘Voor de oudere generatie ligt die druk er wat minder op, wij hebben in het verleden al vijf ereprijzen behaald. Maar voor de jongens en meiden die hier veel uren in hebben zitten, is het prachtig’, besluit Roskam.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500