Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Klaas hoopt op warme nazomer voor zijn pompoenen

Geplaatst op: 29 augustus 2023

fotoserie: Pieter Polman

Het weer werkte dit jaar niet erg mee voor ‘Klaar Pompoen’. In het 29e jaar dat hij teelt waren de omstandigheden ’enorm ongelijkmatig’. Desalniettemin heeft Van der Sluis een mooie oogst voor zijn huis staan.

“Het voorjaar was erg koud. Toen kwam er een periode met warm weer, maar viel er geen druppel regen. En vervolgens kregen we wekenlang veel regen achter elkaar”, legt Klaas uit. Ondanks die moeilijkheden heeft hij deze week weer een kraam ingericht aan de Kamperzeedijk. Daar brengt hij zoals ieder jaar weer de kleurrijke najaarsvruchten aan de man. “De opbrengst is wel minder dan voorgaande jaren, omdat we de afgelopen maand weinig warmte hebben gehad.”

Daarnaast is Klaas zelf ook wat rustiger aan gaan doen. “Ik heb nog precies dezelfde soorten, maar mijn areaal is wel gehalveerd. Ik hoop dat de maand september nog een boel goed maakt en we nog veel pompoenen van het land kunnen halen. Verder is het mooi dat de Kamperzeedijk weer open is. Vorig jaar was de weg in de nazomer afgesloten vanwege werkzaamheden en dat met je in de klandizie”, vertelt Klaas.

Wie het hele jaar door een pompoen in huis wil hebben, kan daarvoor ook komen shoppen bij Klaas. De afgelopen winter heeft hij namelijk 20 pompoenen uit 2022 ingedroogd in een kas. Deze zijn opgeschuurd en loeihard. “Die kun je altijd bewaren, echt een mooi decoratiestuk”, vertelt Van der Sluis.

Bijna had Klaas de landelijke media gehaald met zijn grote hobby. KRO-NCRV wilde graag bij hem langskomen om een reportage te maken. Maar de agenda van de filmploeg was voor september al gevuld en ik oktober is het pompoenenseizoen op zijn retour. Wellicht is de bekende hobbyist volgend jaar wél te zien uit de buis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500