Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Volop activiteiten tijdens Open Monumentendag

Geplaatst op: 30 augustus 2023

Het interieur van de Grote Kerk met het in 1885 gebouwde orgel.

Op zaterdag 9 september 2023 is de jaarlijkse Open Monumentendag. Historische locaties in de gemeente Zwartewaterland openen hun deuren voor het publiek. Er is veel te beleven voor jong en oud dankzij de inzet van vele vrijwilligers. De favorieten van wethouder Harrie Rietman zijn vooral de monumenten die iets zeggen over de wordingsgeschiedenis van ons gebied. “De waterstaatkundige monumenten, zoals sluizen en gemalen. Zonder deze monumenten zouden we het hier letterlijk niet droog hebben gehouden. Het fraaist vind ik dan de vrijwel oorspronkelijke monumenten die ook nog in werking zijn zoals ‘de Olde Mesiene’, het stoomgemaal aan de Kamperzeedijk. Prachtig!” 

Open monumenten

Speciaal voor 9 september zijn er veel monumenten die hun deuren openen en leuke activiteiten organiseren. Zo is in Genemuiden het tapijtmuseum gratis geopend en wordt het ambacht van tapijt maken gedemonstreerd. In Hasselt zijn onder andere de kalkovens en korenmolen de Zwaluw te bezoeken. En in Zwartsluis wordt de nieuwe dorpswandeling gepresenteerd. “Een wandeling maken in de eigen kern is sowieso een goed idee, het laat de levendige geschiedenis zien. Heel fijn dat Zwartsluis een nieuwe wandeling heeft, beslist een aanrader!” volgens Harrie Rietman.

Thema ‘Levend Erfgoed’

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Om dat te vieren is het thema ‘levend erfgoed’ aan Open Monumentendag gekoppeld. Ook in onze gemeente zijn de gebruiken, ambachten en tradities die we immaterieel erfgoed noemen volop aanwezig.

Programma

Alle deelnemende monumenten zijn op 9 september tussen 10:00-16:00 uur gratis te bezoeken, tenzij anders staat vermeld in het programma. Deelnemende locaties zijn te herkennen aan de vlag of de poster van Open Monumentendag. Het volledige programma is te vinden op www.openmonumentendag.nl/zwartewaterland.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500