Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden krijgt coronaherdenkingsbank

Geplaatst op: 8 september 2023

Burgemeester Bilder onthult dinsdag 19 september in elke kern een coronaherdenkingsbank. Inwoners zijn welkom om de onthulling bij te wonen. “Met deze herdenkingsbanken bieden we onze inwoners een plek van troost en hoop. Waar ze stil kunnen staan bij de bijzondere en vooral ook zware periode die we met z’n allen hebben doorgemaakt”, aldus burgemeester Bilder.

Op 27 februari 2020 kreeg Nederland te maken met de eerste coronabesmetting. Ook in Zwartewaterland heeft de pandemie hierna diepe sporen achtergelaten. De gemeenschap werd bovengemiddeld hard geraakt door het virus. Onder andere door een hoog aantal sterfgevallen. Maar ook door leed bij kwetsbare groepen, ondernemers en mensen in vitale beroepen die tijdens de coronacrisis in de frontlinie hebben gewerkt.

Om iedereen een plek te geven om stil te staan bij de gevolgen van de coronapandemie, deed het college van burgemeester en wethouders een oproep om mee te denken over een coronamonument. Op basis van de ontvangen reacties is daarna de keuze gemaakt voor een herdenkingsbank. Elke kern krijgt een eigen stenen herdenkingsbank met inscriptie.

Plek van troost en hoop

De banken worden onthuld op dinsdag 19 september. In Genemuiden komt de bank op de locatie van het voormalige oorlogsmonument in het plantsoen. Hasselt krijgt een bank aan de Van Nahuysweg. De bank in Zwartsluis komt aan de kop van de Havendijk

Bilder: “De maatregelen voor corona zijn er niet meer, maar de gevolgen van dit virus merken we helaas nog regelmatig. Met de onthulling van een coronamonument willen we onze gemeenschap daarom een plek van troost en hoop bieden. Inwoners kunnen hier herinneringen ophalen, troost vinden of in gesprek gaan met anderen over de soms zware periodes tijdens de coronapandemie.”

Programma onthulling

Tijdens de onthulling van de coronaherdenkingsbanken blikt burgemeester Bilder in elke kern kort terug op de coronapandemie. Voor de aanwezigen is er na de onthulling de mogelijkheid voor een kort informeel samenzijn. Iedereen is welkom om bij de onthulling aanwezig te zijn.

18.30 uur: ontvangst bij de herdenkingsbank aan de Havendijk in Zwartsluis
19.00 uur: gelegenheid tot informeel samenzijn bij de Sluuspoort

19.30 uur: ontvangst bij de herdenkingsbank aan de Van Nahuysweg in Hasselt
20.00 uur: gelegenheid tot informeel samenzijn bij het Oude Stadhuis

20.45 uur: ontvangst bij de herdenkingsbank bij het voormalig oorlogsmonument in Genemuiden
21.15 uur: gelegenheid tot informeel samenzijn bij ’t Olde Staduus

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500