Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Celstraf dreigt na zware vechtpartij rond Biestemerk

Geplaatst op: 18 september 2023

Bij een vechtpartij rond de Biestemerk in 2022 werden een man en twee vrouwen uit Hasselt mishandeld. Het Openbaar Ministerie eiste maandag celstraffen tegen twee verdachten uit Genemuiden. Tegen het hoofd van een van de slachtoffers werd getrapt “alsof het een voetbal was”.

In de nacht van 16 oktober 2022 vielen zeker drie slachtoffers bij een vechtpartij in de omgeving van de Boni in Genemuiden. Een 22-jarige man uit Genemuiden, door het OM als hoofdverdachte gezien, zou met een vuistslag een man uit Hasselt knock-out hebben geslagen. Terwijl het slachtoffer bewusteloos op de grond lag, zou hij met anderen op het lichaam hebben ingetrapt. Hij zou het slachtoffer ook tegen het hoofd hebben getrapt “alsof het een voetbal was”, zei de officier van justitie. Ook twee dames kregen forse vuistslagen. Waarom? Kennelijk omdat ze uit Hasselt afkomstig zijn.

Het was “Genemuiden tegen Hasselt”, zo omschreef de 21-jarige medeverdachte het. Een strijd tussen beide plaatsen die al tientallen jaren tot vechtpartijen leidt, zei hij. Het was eerst nog gezellig in de Kaaihof, zei hij over de horecagelegenheid waar de vrienden zaten. De 22-jarige had die avond twintig bier op. Toch zei hij spijt te hebben van de vechtpartij. De jongere medeverdachte zei dat er sprake was van een sfeer dat er ruzie zou komen. Toen de hele groep zich richting Boni verplaatste, liepen de twee mee. Een getuige zag dat de 22-jarige een meisje vroeg waar ze vandaan kwam. Toen ze antwoordde uit Hasselt te komen, haalde de man vol met zijn vuist uit tegen haar gezicht. De 21-jarige zei dat zijn rol beperkt bleef tot “een duwtje en een schopje. Dat die jongen door vijf man bijna dood is getrapt, daar was ik niet bij.”

“Bij dit soort zaken kan het heel anders aflopen. Met zwaar lichamelijk letsel of meer”, zei de officier van justitie Tegen de 22-jarige eiste ze 2 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur. De jongere verdachte had een aanzienlijk kleiner aandeel in het geweld, zei ze. Tegen hem eiste ze een maand cel voorwaardelijk en 80 uur taakstraf.

Volgens advocaat Ronald de Bruijn rommelt het onderzoek. Getuigen zijn pas maanden later gehoord. Dat de 22-jarige verdachte de man in de witte trui was die het slachtoffer op de grond trapte, is slechts ”invullen” door de officier. Mogelijk waren er veel meer mannen in een witte trui in de groep. Ook advocaat Sander Kriekaard vroeg om vrijspraak.

De uitspraak volgt op 2 oktober.

Door Michiel Satink

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500