Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wie heeft gouden plan voor leefbaarheid van Genemuiden?

Geplaatst op: 20 september 2023

Inwoners met een plan dat goud waard is voor een leefbaar Zwartewaterland kunnen hun initiatief aanmelden voor één van de beschikbare leefbaarheidscheques. Uit de beste ideeën kiezen inwoners de winnaars van deze cheques. De winnaars worden bekendgemaakt op 29 januari 2024. “De afgelopen jaren hebben de leefbaarheidsplannen al zeer veel waardevolle initiatieven opgeleverd. Daar gaan we nu een vervolg aan geven”, aldus burgemeester Eddy Bilder.

De leefbaarheidsplannen zijn een begrip geworden in Zwartewaterland. De laatste jaren zorgden deze plannen voor een verrijking van Zwartewaterland. Onder meer door fietsoplaadpunten in het centrum van Hasselt, een beweegpad in Zwartsluis en een vissteiger in Genemuiden. Voor nieuwe plannen of ideeën die goud waard zijn, stelt de gemeente Zwartewaterland in januari leefbaarheidscheques beschikbaar met een waarde tussen de € 5.000 en € 40.000.

“Met deze leefbaarheidscheques willen we onze inwoners opnieuw in beweging brengen”, legt burgemeester Bilder uit. “Zij weten als geen ander wat de wensen zijn in hun wijk. Daarom vragen we onze inwoners samen met hun buurtgenoten tot een leefbaarheidsplan te komen dat goud waard is voor hun wijk of voor het buitengebied.”

Gouden plannen

De gemeente Zwartewaterland stelt in totaal € 400.000 beschikbaar voor de uitvoering van de beste gouden plannen. Initiatiefnemers krijgen tijdens een initiatievenmarkt op 6 november de kans om hun plan te presenteren aan de vakjury, gemeente, raadsleden en andere geïnteresseerden. Met de reacties die zij krijgen kunnen ze hun idee aanscherpen voordat ze deze definitief indienen.

“De leefbaarheidscheques zetten we in op 4 thema’s”, vertelt burgemeester Bilder. “Daarmee willen we de leefbaarheid in de wijken blijvend verbeteren.” De thema’s gaan over ontmoeten, minder drukte in het verkeer, duurzaamheid en natuur en groen. Bilder: “We hopen vooral op gouden plannen die over 2 of meer van deze thema’s gaan.”

Indienen tot 23 oktober

Het aanmelden van een gouden plan voor een leefbaar Zwartewaterland kan tot 23 oktober via de website www.leefbaarzwartewaterland.nl. Uit alle aanmeldingen maakt een vakjury een eerste selectie. Daarna krijgen de inwoners uit Zwartewaterland de kans om hun stem online uit te brengen op de beste ideeën. De winnaars van een leefbaarheidscheques worden bekendgemaakt op 29 januari 2024.

Inloopbijeenkomsten voor meer informatie

Inwoners met een plan dat goud waard is, zijn welkom tijdens één van de inloopbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen zij een uitleg over het proces en de voorwaarden. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

De bijeenkomsten vinden plaats op:

– 2 oktober van 16.30 tot 19.30 uur in het Botterhuus in Zwartsluis

– 3 oktober van 16.30 tot 19.30 uur in ’t Olde Staduus in Genemuiden

– 5 oktober van 16.30 tot 19.30 uur in Ad’vundum in Hasselt

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500