Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Joods leven in Zwartewaterland wordt vastgelegd in boek

Geplaatst op: 28 september 2023

De Joodse familie Brest behoorden jarenlang tot de inwoners van Zwartsluis.

Er komt een boek over het Joodse leven in Zwartewaterland. Dat wordt geschreven door Joep Boerboom en Frits Schmidt, het initiatief gaat uit van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland (HJLZ). Barend Vinke van die stichting en Boerboom vertelden onlangs over het boek op ZwartewaterFM.

“Het waren inwoners van de kernen, geen aparte groep”, benadrukt Vinke. “Ook al hadden ze wel andere gebruiken.” Desalniettemin waren ze wel op zichzelf. “Tot op zekere hoogte”, legt Boerboom uit. “In Zwartsluis waren het vooral ondernemers, dus kwamen er ook wel mensen bij hen in de winkel bijvoorbeeld.”
In eerste instantie werd er binnen HJLZ gezocht naar een schrijver, maar later kwam de stichting toch uit bij Boerboom. “Ik heb ook al eens een boek geschreven over het Joodse leven in Deventer”, vertelt hij op de radio.

Daar doet hij ook meteen een oproep. “Als mensen herinneringen hebben aan de tijd dat hier nog joden woonden, kom die delen.” Want het is al wel opgevallen dat er niet heel veel meer verhalen zijn en dat vooral de deportatie van de joden vrij ongemerkt ging.

Boerboom neemt de geschiedenis van de joden in Zwartsluis voor zijn rekening, Schmidt richt zich op de verhalen van Hasselt en Genemuiden.
De verwachting is dat het boek in het voorjaar van 2024 kan worden afgerond. De eerste inschrijvingen voor het boek zijn er al, ook is er een inzamelingsactie gestart.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500