Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

OK distantieert zich van ‘Windpark Genemuiden’

Geplaatst op: 28 september 2023

Edelweiss Renewables wil acht tot vijftien windmolens van 275 meter per stuk bouwen tussen Staphorst en Zwartsluis. De aanvraag is binnengekomen bij de gemeente Staphorst, die het plan al heeft afgewezen.

Het bedrijf heeft hiervoor al contracten afgesloten met de grondeigenaren in het Staphorsterveld. Ook Enexis zou bereid zijn om het windpark aan te sluiten in Zwartsluis of Meppel. De dichtstbijzijnde molens zouden hemelsbreed ongeveer 2 tot 3 kilometer van de bewoning in Zwartsluis komen te staan.

Wethouder Alwin Mussche van de gemeente Staphorst heeft Edelweiss Renewables laten aan de Meppeler Courant weten dat zijn gemeente niet wenst mee te werken aan het plan en ook heeft hij de provincie gevraagd dit ook niet te doen. Het gaat in tegen het gemeentelijk beleid. Het mogelijk te bouwen Windpark Genemuiden ligt in een uitsluitingsgebied voor windmolens, terwijl de gemeente juist het Energielandschap aanwees voor nieuwe turbines en dan ook nog eens pas na 2030.

Berthran Selles, voorzitter van de Ondernemers Kring Genemuiden, noemt het verbazingwekkend dat de naam ‘Windpark Genemuiden’ hiervoor wordt gebruikt. Ondanks dat de OK vorig jaar zelf ook een soortgelijk plan indiende in de gemeente Zwartewaterland, laat de voorzitter weten dat men niet betrokken is bij deze plannen: “Wij distantiëren ons hiervan. Het zou ook niet netjes zijn om onze buren met ‘ons’ energieprobleem op te zadelen.” Roger Jansen van Edelweiss Renewables legt uit dat de naam Windpark Genemuiden is gekozen omdat men tijdens het opstellen van plannen kijkt naar een nabijgelegen kern met veel bedrijvigheid. Hij benadrukt eveneens dat er geen samenwerking is met de OKG.

De gemeenteraad van Staphorst heeft de mogelijkheid om zich dinsdag 10 oktober uit te spreken over dit plan tijdens de raadsvergadering.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500