Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland al bijna 9.000 tegels armer

Geplaatst op: 28 september 2023

De laatste maand van het NK Tegelwippen gaat in. Sinds 21 maart werden in Zwartewaterland al bijna 9.000 tegels vervangen voor groen. “Dat is een mooie prestatie waarmee we bij dit NK dichtbij een plek in de top 15 staan”, aldus wethouder Maarten Slingerland. “Samen met onze inwoners gaan we proberen dat aantal de komende weken te verhogen.”

Het NK Tegelwippen stimuleert gemeenten en inwoners door heel Nederland om tegels te vervangen voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dat moet eraan bijdragen dat Nederland meer klimaatbestendig wordt. Straten en tuinen worden op die manier koeler op warme dagen en behaaglijker voor insecten en dieren.

De gemeente Zwartewaterland doet voor het tweede jaar op rij mee aan het NK Tegelwippen. Vorig jaar werden in Zwartewaterland 13.048 tegels gewipt. Dat was toen goed voor een achtste plaats in het landelijke klassement voor de kleine gemeenten. Met bijna 9.000 gewipte tegels staat Zwartewaterland op dit moment op de zestiende plaats.

Groene speeltuintjes

De gemeente Zwartewaterland verving dit jaar onder andere tegels voor groen in Genemuiden. Daar werd deze zomer de laatste hand gelegd aan de nieuwe speeltuintjes in de Vogelbuurt. Samen met de bewoners uit de buurt maakte de gemeente een plan om drie versteende speelpleintjes te vergroenen. Op warme dagen is het op deze pleintjes nu een stuk koeler. Ook kan bij veel regen het water hier de bodem in. Dat helpt om op deze plek wateroverlast te voorkomen.

Straatacties

De komende tijd gaat de gemeente samen met bewoners aan de slag om ook hun straten te vergroenen. Daarmee hoopt de gemeente tijdens dit NK nog een extra impuls te geven. Voor die straatacties deed de gemeente begin dit jaar een oproep aan de inwoners. Twee van die straten zijn de Klaas Benninkstraat en Nieuwstraat in Genemuiden.

“De wens om de straat te vergroenen hadden we al langer”, vertelt één van de buurtbewoners uit de Klaas Benninkstraat. Bij de actie in deze straat worden tegels vervangen door bloembakken zonder bodem, zodat de beplanting vrijuit kan groeien in de grond. Daarnaast krijgt de straat een groot aantal geveltuintjes. “Door goede tips van de hovenier zijn we samen met de gemeente tot een mooi plan gekomen. We hopen dat onze straat door het groen een gezondere aanblik krijgt en dat we weer vogeltjes in onze straat terug zien.”

Korting op planten

Om alle inwoners een steuntje in de rug te geven, biedt de gemeente tot het einde van het NK Tegelwippen nog twee acties aan. Zo kunnen inwoners gewipte tegels gratis inleveren op locaties in Genemuiden en Hasselt. Ook geeft de gemeente korting op de aanschaf van nieuwe planten. Meer informatie over deze acties staat op www.zwartewaterland.nl/nk-tegelwippen.

Slingerland: “We hebben deze zomer te maken gehad met warme dagen, maar ook met veel regen. Dat heeft nog maar eens het belang laten zien om bewust met onze omgeving om te gaan. Minder steen en meer groen levert daaraan een zeer positieve bijdrage.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500