Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor vechtpartij Biestemerk

Geplaatst op: 2 oktober 2023

Bij een vechtpartij rond de Biestemerk in 2022 werd een man bewusteloos geschopt. Een 22-jarige verdachte is vrijgesproken van dit zogeheten kopschoppen. Hij en een 21-jarige plaatsgenoot kregen wel straffen opgelegd voor hun rol bij de grootschalige vechtpartij.

Het was ‘Genemuiden tegen Hasselt’, zo verklaarde de 21-jarige verdachte uit Genemuiden op de zitting twee weken terug. Waarom dat zo was? Het is al jaren mot tussen jongeren uit beide plaatsen, verklaarde hij. Zo eindigde een stapavond op de Biestemerk in 2022 ook in een massale vechtpartij. Sommige twintigers lieten zich zo gaan dat een getuige vreesde dat een op straat liggende man net was dood geschopt. Iemand uit Hasselt was tegen de vlakte geslagen waarna zeker één jongeman het bewusteloze slachtoffer vol tegen het hoofd trapte.

Was dat de 22-jarige medeverdachte die trapte, de jongeman die ook uitdagend een vrouw met zijn vuist tegen de straat ramde alleen omdat ze zei dat ze uit Hasselt afkomstig was? Hij wist het antwoord zelf niet, omdat hij naar eigen zeggen twintig bier had genuttigd. Dat hij degene was die het slachtoffer tegen het hoofd trapte, achtte de rechtbank niet bewezen. De rechtbank zag hier onvoldoende bewijs voor.

De 22-jarige kreeg een werkstraf van 150 uur opgelegd. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van een maand. Volgens de rechters ging hij over tot fors geweld zonder duidelijke aanleiding. De rechters zien dat hij een grote rol speelde in dit geweld. Maar hij is jong en beseft dat hij fout zat, oordeelde de rechtbank.

Volgens de 21-jarige was zijn rol beperkt tot “een duwtje en een schopje”. Door zelf een duw of schop te geven nam ook hij deel aan het groepsgevecht. Daarmee heeft hij openlijk geweld gepleegd, aldus de rechters. Hij kreeg een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken opgelegd. De rechtbank oordeelde milder dan de straffen die het Openbaar Ministerie voor ogen had. Zo wilde de officier dat in ieder geval de oudste verdachte een maand de cel in zou gaan.

Door: Michiel Satink

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500