Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onderhoud dak tuinhuis met overkapping

Geplaatst op: 5 oktober 2023

(Adv.) Een tuinhuis met overkapping heeft meerdere functies. Maar er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het onderhoud van je tuinhuis om het in optimale staat te houden. Een tuinhuis met overkapping is om meerdere redenen interessant om aan te schaffen in je tuin. Zo kun je het gebruiken als loungeruimte waar je in de zomer heerlijk kan genieten van het mooie weer of droog kan zitten tijdens een typisch Nederlands buitje. Je kunt het natuurlijk ook benutten als berging, werkplaats of als extra kamer. Het aanbod aan tuinhuizen is enorm en de keuze is reuze in de wereld van overkappingen. Dit zijn de dingen waar je op moet letten wanneer je een tuinhuis hebt.

Reinig regelmatig

Het is erg belangrijk om goed in je achterhoofd te houden dat elk houten product onderhoud nodig heeft. Dus ook een blokhut, overkapping, berging of tuinhuis. Hout is een natuurproduct en dat moet beschermd worden tegen schimmels en Uv-licht. Daarom is het sterk aan te raden om regelmatig te beitsen. Maar ook om met een lauw sopje met groene zeep of met een speciaal reinigingsmiddel alles af te nemen. Gebruik hiervoor een borstel, spons of een theedoek en herhaal dit een keer per maand.

Niet in contact met vocht

Ook is het belangrijk om de ventilatie regelmatig te checken. Hout kan namelijk niet goed ventileren en hierdoor is het sneller vatbaar voor schimmels. Plaats altijd een ventilatierooster of zorg dat het raam op een kier staat. Hout en vocht gaan niet zo goed samen, dus het is belangrijk dat de funderingsbalken vrij zijn van onkruid, mos, grond en bladeren.  

Denk aan dak en hemelwaterafvoer

Check elke herfst het dak. Of de dakbedekking nog in goede staat is en er geen singels los liggen door storm of wind. Verwijder met een harde bezem, eventueel mossen, bladeren, takken e.d. van het dak en maak de dakgoot schoon. Als het water op een plak dak niet weg kan en er blijft te veel water op het dak staan of als de dakgoot overloopt, bestaat de kans dat er water tussen dakbedekking en dakbeschot komt met nare gevolgen van dien.

Wanneer je kiest om een tuinhuis met overkapping te plaatsen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het ook zo lang mogelijk als nieuw eruit blijft zien. Hierbij speelt onderhoud een erg belangrijke rol. Vooral nu de zomer tegen het einde loopt maken we alles netjes schoon en zorgen we dat de beplanting er ook helemaal klaar voor is. Maar zorg ervoor dat je het tuinhuis niet vergeet, dit kan je immers veel werk schelen. Daarnaast blijven je spullen op ook netjes en beschermt en dat is natuurlijk heel erg belangrijk.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500