Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het internet is niet meer weg te denken uit ons leven

Geplaatst op: 6 oktober 2023

(Adv.) Nog maar een jaar of 30 geleden was het internet iets bijzonders. Lang niet iedereen had het thuis en degenen die het wel hadden maakten gebruik van een piepend en krakend modem dat moeizaam een uitermate trage verbinding maakte. Tijdens het bezoek aan het internet was de telefoonlijn wel bezet, dus bellen kon niet. Vandaag de dag kunnen we ons dat helemaal niet meer voorstellen. We surfen razendsnel online, doen onze bankzaken en boodschappen in een handomdraai en leggen contact via sociale media. Bedrijven maken volop gebruik van het internet om hun klanten te bedienen. In volle patchkasten zie je een wirwar aan kabels die dat allemaal mogelijk maken.

De ontwikkelingen gaan door

De ontwikkelingen voor online diensten en toepassingen staan zeker niet stil. Denk aan ChatGPT dat een enorme vlucht neemt. En daar komen ook wel meteen de eerste bezwaren tegen allerlei ontwikkelingen. Want is het wel zo fijn dat we straks bijna niets meer zelf hoeven te doen? Is het wel wijs dat onze kinderen niets meer hoeven te leren omdat alles online kan worden opgezocht? Docenten maken zich zorgen over werkstukken die niet door de leerling maar door AI zijn gemaakt. En de informatie die online staat klopt ook lang niet altijd. Dat wordt er niet beter op als we nu alleen nog maar die online info raadplegen zonder zelf na te denken.

Bedrijven kunnen niet meer zonder internet

Voor bedrijven is het internet echt onmisbaar geworden. Er is geen kantoor meer waar geen server rack staat. Al kiezen steeds meer bedrijven er ook voor om gebruik te maken van datacenters voor het opslaan van gegevens. Dat doet niet alleen Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, maar ook grote en middelgrote bedrijven. Iedere nacht wordt er een back-up gemaakt van alle data op het netwerk en dat wordt veilig opgeslagen. Als er dan een storing optreedt is in ieder geval de informatie van de dag ervoor nog beschikbaar. Daarnaast maakt vrijwel ieder bedrijf vandaag de dag van internet voor het telefoonverkeer.

Een zware tijd voor digibeten

Mensen die geen kaas hebben gegeten van internet krijgen het steeds lastiger. Online bankieren is nog de enige manier om je rekening te beheren. Aangifte doen bij de Belastingdienst kan alleen nog met de computer. En zo zijn er steeds meer diensten die worden gedigitaliseerd. Een afspraak maken bij de tandarts of het aanvragen van een nieuw paspoort. Mensen die moeite hebben met de digitale wereld kunnen vaak wel hulp krijgen. In veel bibliotheken is een digitaal loket waar iemand zit die kans helpen als je er zelf niet uitkomt. Maar dat is vaak niet voldoende. Mensen die thuis geen computer met internet of smartphone hebben krijgen het in de maatschappij steeds lastiger. Dit is een punt waar de landelijke politiek zeker meer aandacht aan moet besteden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500