Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kunstgras is een prima vervanger voor natuurlijk gras

Geplaatst op: 6 oktober 2023

(Adv.) Kunstgras wordt op veel plekken toegepast. Je kunt het gebruiken voor sportvelden maar ook je eigen gazon. Kunstgras kun je gebruiken op een plek waar echt gras niet goed groeit, bijvoorbeeld omdat er te weinig grond beschikbaar is waardoor het gras geen wortel kan schieten. Maar ook als je geen zin hebt om regelmatig de grasmaaier te hanteren is kunstgras een prima alternatief. Het ziet er net zo uit als echt gras, alleen het geoefende oog van een hovenier ziet het verschil.

Kunstgras voor andere sporten

Kunstgras wordt dus minder gebruikt voor voetbalvelden, maar dat betekent niet dat alle voetbalvelden nu weer ouderwets echt gras hebben. Ook een kunstgras hockeyveld is heel gebruikelijk, ook bij de clubs die in Nederland in de hoogste competitie spelen. Daarnaast wordt het kunstmatige gras gebruikt voor het aanleggen van trapveldjes in wijken en buurten om de jeugd aan te moedigen om buiten te spelen. Deze trapveldjes worden soms zelfs geadopteerd door bekende spelers die als kind in deze wijk of plaats hebben gewoond en daar hun eerste balletje trapten met hun vrienden.

Is kunstgras nou echt gevaarlijk?

Er ontstond enkele jaren geleden een felle discussie over kunstgras, met name op voetbalvelden waar jonge kinderen spelen. De loskomende deeltjes zouden heel gevaarlijk zijn. Daarom hielden ouders hun kinderen thuis en lieten ze hen niet meer spelen. Na grondig onderzoek door onafhankelijke deskundigen bleek dat het met het gevaar wel meeviel en verstomde de discussie en wordt kunstgras weer volop toegepast.

Kunstgras in je eigen tuin

Je kunt kunstgras ook prima toepassen in je eigen tuin. Als je graag een gazon wilt maar je hebt een hekel aan gras maaien dan is het een prima oplossing. Je kunt de grasmat netjes op maat maken en vervolgens met grashaken vastleggen. Deze kunstgras haken worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de mat niet kan verschuiven of bij de hoeken om gaat krullen. Let er wel op dat deze haken minder geschikt zijn voor ‘laagpolig’ gras. De kans is dan aanwezig dat je de haken ziet zitten en dat vindt niet iedereen een mooi gezicht. Haken zijn uiteraard alleen toepasbaar als het kunstgras op een ondergrond van grond of zand ligt.

Verschillende soorten kunstgras

Bij het leggen of laten leggen van kunstgras kun je kiezen uit verschillende soorten. Er is kunstgras dat specifiek is ontwikkeld voor sportvelden. En er is gras dat is bedoeld voor een speelveldje in je tuin of voor een speelplaats in de wijk. En dan is er kunstgras dat niet van echt is te onderscheiden en heel geschikt is voor mensen die een mooi grasveld in hun tuin willen. Maar dan wel een grasveld dat nauwelijks onderhoud nodig heeft. Kunstgras is leverbaar in verschillende prijsklassen. Het is overigens ook heel geschikt voor je balkon of dakterras, ook als er geen ondergrond van zand of grond is.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500