Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Artiesten verdienen het meest met optredens

Geplaatst op: 10 oktober 2023

(Adv.) Als artiest moet je het hebben van optredens in het land. De verkoop van de muziek levert uiteraard ook geld op, evenals het draaien van je nummers op de radio. Ook krijgen artiesten een vergoeding van streamingdiensten als Spotify. Daarom zijn artiesten altijd erg blij als ze een volle agenda hebben met optredens. Soms doet een artiest meerdere optredens op één avond. Een optreden duurt doorgaans een half uur. Als een zanger of zangeres populair is, bijvoorbeeld omdat een nummer hoog in de hitparade staat of vaak op de radio wordt gedraaid, dan stromen de boekingen doorgaans binnen.

Zware tijd in de coronajaren

Tijdens de corona pandemie hadden veel artiesten het financieel heel moeilijk. Boekingsbureaus als Lukassen kregen uiteraard geen aanvragen want er mocht niets worden georganiseerd. Sommige artiesten probeerden alternatieven zoals een concert dat werd gestreamd terwijl ze in en lege ruimte optraden met de leden van hun band netjes op anderhalve meter afstand. Zo weden bijvoorbeeld The Streamers enorm populair. Deze gelegenheidsformatie kreeg zoveel lovende kritieken dat ze ook nu er geen corona maatregelen meer zijn nog optreden, uiteraard nu wel met publiek.

Waar treden artiesten op?

Veel mensen denken dat artiesten alleen optreden tijdens festivals of dorpsfeesten. Maar niets is minder waar. Je kunt ook een artiest boeken voor je bruiloft of voor een verjaardagsfeest. De artiest komt optreden als je betaalt en als je de gevraagde faciliteiten kunt bieden zoals een geschikte geluidsinstallatie en een kleedkamer die voldoet aan de wensen van de artiest. De voorwaarden worden vermeld in de zogenaamde ‘rider’. Hier staat ook in wat de artiest graag eet en drinkt in de kleedkamer. De verhalen van ‘uitsluitend blauwe M8M’s’ behoren wel een beetje tot de Broodje Aap verhalen. Alleen sommige excentrieke buitenlandse artiesten hebben soms dit soort bizarre eisen.

Hoeveel verdient een artiest met een optreden?

De tarieven voor een optreden verschillen uiteraard. Een artiest die op dat moment populair is vraagt een hoger honorarium dan een artiest die nog hard aan de weg timmert. Ook maakt het verschil of je een solo artiest of een groep wilt boeken. De tarieven staan vermeld op de website van het boekingsbureau. Soms is een tarief ‘op aanvraag’. Dat wordt meestal vermeld bij populaire artiesten. Het tarief hangt dan af van hoe interessant het optreden is en of het bijdraagt aan nog meer populariteit. Maar ook ‘grote’ artiesten zijn vaak bereid om te komen spelen op de bruiloft van je dochter waar slechts honderd gasten zijn.

Boek een artiest altijd ruim op tijd

Een artiest moet je vrijwel altijd ruim van tevoren boeken. Agenda’s lopen soms snel vol, zeker voor de zomermaanden. Als je zeker wilt weten dat de artiest van je keuze beschikbaar is dan is het niet vreemd om al een jaar van tevoren een datum te prikken en de boeking vast te leggen. Dan nog kan het gebeuren dat een artiest afzegt, bijvoorbeeld als er een tv optreden kan worden gedaan. Dit staat vaak als ontbindende voorwaarde in het contract.

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500