Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vraag naar technisch personeel blijft onverminderd hoog

Geplaatst op: 10 oktober 2023

(Adv.) Kijkend naar de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt zien we dat de vraag naar vooral technisch personeel onverminderd hoog blijft. Is er in bepaalde sectoren sprake van een daling van de vraag omdat werkzaamheden door voortschrijdende technologie worden overgenomen, in andere branches is dat zeker niet het geval. Als je werkzaam bent in een ‘bedreigde’ baan kan het dus zeker de moeite lonen omscholing te overwegen. Dit geldt niet alleen voor de techniek maar bijvoorbeeld ook in de zorg, de kinderopvang en de zakelijke dienstverlening.

Uitzendbureaus zoeken naar personeel

Bedrijven, maar ook uitzendbureaus zijn doorlopend op zoek naar personeel. Opleidingsbedrijven, zoals BLOM opleidingen doen hun best om zo snel mogelijk cursisten af te leveren die direct aan de slag kunnen om openstaande vacatures op te vullen. Bedrijven melden soms ook zelf mensen aan voor opleidingen. Ze zijn aangenomen zonder de benodigde diploma’s of certificaten maar met de afspraak die zo snel mogelijk te halen. Ondertussen kunnen ze alvast werkzaamheden waarvoor het diploma niet nodig is. Bedrijven kijken vandaag de dag minder naar een geschikte vooropleiding maar meer naar motivatie en vaardigheden als communicatie, zelfstandig of juist in teamverband kunnen werken en een juiste instelling richting het uit te voeren werk.

De toekomst belooft geen verbetering

Voor bedrijven op zoek naar personeel is de toekomst niet echt zonnig. Als je op zoek bent naar iemand met een hoogwerker certificaat blijft de kans groot dat het heel wat moeite kost om die te vinden. Ook moet je iemand een goed salaris en aanvullende arbeidsvoorwaarden bieden. Doe je dat niet dan is de kans groot dat hij na het behalen van zijn diploma naar de concurrent overstapt. Een clausule in het contract opnemen heeft vaak weinig zin. De nieuwe werkgever zal maar wat graag bereid om de opleidingskosten te betalen als hiermee een medewerker in dienst kan worden genomen die meteen aan de slag kan. De strijd om de medewerker is bij veel sectoren voortdurend gaande.

Voorlichting op scholen

Veel bedrijven beginnen al op middelbare scholen met de werving van toekomstig personeel. Tijdens beurzen voor scholieren proberen ze de leerlingen te interesseren voor een baan in de techniek, de zorg of het onderwijs. Je toekomst is immers vooral afhankelijk van de vervolgopleiding waar je voor kiest. Een mbo-leerling die direct na het behalen van het diploma aan de slag kan, daar willen veel werkgevers maar wat graag voor tekenen.

Een carrièreswitch maken

Als je werkzaam bent in een baan waar je je niet happy in voelt of waarbij je het risico loopt dat je binnenkort overbodig wordt vanwege automatisering, dan is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden voor omscholing te onderzoeken. Je kunt ook een beroepskeuzetest doen om te ontdekken of er beroepen zijn die bij je passen en waar je zelf wellicht nog niet aan had gedacht. Vaak kun je al na een opleiding van enkele weken aan de slag bij een bedrijf.

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500