Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoe kan een verzuimverzekering helpen bij het behouden van werknemers?

Geplaatst op: 17 oktober 2023

(Adv.) Een verzuimverzekering is één van de vele verzekeringen die je voor je bedrijf in Genemuiden af kunt sluiten. Omdat deze verzekering niet verplicht is, heb je misschien de neiging om hem links te laten liggen. Toch zitten er flink wat voordelen aan. Zo draai je zelf bijvoorbeeld niet op voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast kan een verzuimverzekering je helpen bij het behouden van werknemers. Benieuwd hoe dit precies zit? Je leest het in deze tekst.

Verzuimverzekering nader toegelicht

Als ondernemer ben je verplicht om het loon van een werknemer door te betalen bij ziekte. Vaak is een zieke werknemer binnen een paar dagen wel weer aan het werk, maar het kan ook (veel) langer duren. Om te voorkomen dat je zijn loon met eigen geld door moet betalen, sluit je een verzuimverzekering af. Je verzekeraar betaalt dan het loon door tot de werknemer weer beter is of uit dienst treedt. Dit doen zij vaak voor een maximale periode van twee jaar.

Bij het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering bepaal je overigens zelf welk percentage van het laatstverdiende loon een verzekeraar uitkeert. Je keuze is overigens niet definitief, want je kunt het percentage ieder kwartaal aanpassen. Hierdoor sluit een verzuimverzekering altijd aan bij je cao.

Werknemer heeft financiële zekerheid

Nu je weet wat een verzuimverzekering is, wordt het tijd om te kijken hoe deze verzekering je kan helpen bij het behouden van werknemers. Deze eerste reden hebben we hierboven eigenlijk al kort aangestipt, want je biedt personeel financiële zekerheid bij ziekte als je een verzuimverzekering hebt. Zij weten namelijk zeker dat hun loon doorbetaald wordt als ze door ziekte of een ongeval langere tijd niet kunnen werken. Ondanks dat ondernemers dit verplicht zijn, wordt er bij sommige bedrijven een loopje mee genomen. Neem jij het wel serieus? Dan is de kans groter dat een werknemer voor je blijft werken, want hij hoeft zich geen zorgen te maken als hij langere tijd niet kan werken.

Je laat zien dat het welzijn van werknemers belangrijk is

Veel bedrijven sluiten een verzuimverzekering af uit financieel oogpunt. Zij hoeven zelf immers niet het loon van een zieke medewerker door te betalen als ze verzekerd zijn voor ziekteverzuim. Toch is er nog een andere reden om een verzuimverzekering af te sluiten, want je laat hiermee zien dat het welzijn van werknemers belangrijk voor je is. Dit draagt bij aan de loyaliteit van je personeel. Zij zijn minder snel geneigd om ergens anders aan de slag te gaan, want ze weten dat het bij jouw bedrijf goed geregeld is. Bij een ander bedrijf is het nog maar de vraag hoe het verzuim er geregeld is.

Wat kost een verzuimverzekering?

Net als iedere andere verzekering kost ook een ziekteverzuimverzekering geld. Je draagt er namelijk maandelijks premie voor af. Maar wat kost een verzuimverzekering eigenlijk? Dit kunnen we je helaas niet precies vertellen, want de premie verschilt per bedrijf. Op de website van een verzekeraar kun je vaak berekenen hoeveel je per maand betaalt voor deze verzekering. Laat je overigens nooit leiden door de premie, want het kost je vaak veel meer als jij je niet verzekert en een medewerker langdurig ziek wordt. Bereken daarom ook altijd hoeveel verzuim je kost en bepaal op basis hiervan of je wel of geen verzuimverzekering afsluit.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500