Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Groothuis bouwt huisvesting voor Japanse leverancier van graafmachines

Geplaatst op: 19 oktober 2023

Managing director Makoto Kato zette woensdag in Lelystad de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Kobelco Construction Machinery in gang. Groothuis Bouwgroep Genemuiden realiseert dat duurzaam gecertificeerde gebouw op een zichtlocatie langs de A6. Kobelco Construction Machinery Europe  centraliseert daar ook het magazijn, een trainingscentrum en een demonstratie terrein.

Kato voerde de eerste grondwerkzaamheden voor de nieuwbouw uit. Dat deed hij op toepasselijke wijze met een graafmachine van eigen makelij. Kobelco is niet voor niets een vooraanstaand producent van graafmachines. De managing director verrichtte de officiële handeling onder toeziend oog van de Japanse presidenten van het concern en wethouder Grimbergen van Lelystad. “We zijn trots dat we deze belangrijke stap kunnen zetten. In Lelystad hebben we de ruimte om ons bedrijf verder uit te bouwen”, zei Kato.

Centrale ligging

Kobelco Construction Machinery Europe opereert nu deels vanuit Almere, Arnhem en Emmeloord. De centrale locatie biedt het bedrijf nieuwe mogelijkheden, zegt Karin van Dijk (general manager human resources and corporate affairs). “Wij kiezen voor uitbreiding vanwege de grote Europese vraag naar onze graafmachines. Ons magazijn is straks bijvoorbeeld drie keer zo groot. Daarmee bieden we ook nieuwe werkgelegenheid voor Lelystad. Wij profiteren van de centrale ligging en hopen dat de opening van Lelystad Airport die positie op termijn nog verder verbetert.”

Goede referenties

Goede referenties van relaties brachten Kobelco Construction Machinery Europe in contact met Groothuis Bouwgroep. Het bedrijf uit Genemuiden zat in een vroeg stadium aan tafel. Groothuis Bouwgroep voerde in 2019 een huisvestingsonderzoek uit. “Wij analyseerden de vragen en behoeftes van Kobelco Construction Machinery Europe en zochten vervolgens naar de juiste optie. Daaruit kwam deze locatie in Lelystad als beste uit de bus”, vertelt directeur Willem Jan van de Worp van Groothuis Bouwgroep. “Daarna hebben wij de verantwoordelijkheid genomen voor het vergunningentraject en de volledige engineering. Bij het architectonisch ontwerp werkten we samen met MK23 Architecten uit Utrecht.”

Duurzaam gecertificeerd

Groothuis Bouwgroep realiseert een duurzaam gecertificeerd en energieneutraal gebouw. Ook gaat veel aandacht uit naar een prettig werkklimaat, een goede landschappelijke inpassing en ecologische voorzieningen. Van der Worp beschouwt het resultaat als een mooi optimum tussen standaardisatie op basis van de ervaring van Groothuis Bouwgroep en maatwerk. “Dat levert een efficiënt bouwproces op, waarbij we de specifieke klantwensen optimaal kunnen meenemen.”

Extra uitdaging

In de planfase was al bekend dat Kobelco Contruction Machinery Europe in Lelystad voorlopig niet kan worden aangesloten op het energienetwerk. Voor die extra uitdaging ontwikkelde Groothuis Bouwgroep samen met W4U Adviseurs en Croonwolter & Drost de oplossing. Kobelco voorziet de eerste jaren in de eigen energiebehoefte door het gebruik van smart accu’s die precies de benodigde hoeveelheid stroom opwekken.

Enthousiast over samenwerking

Kobelco Construction Machinery Europe is content met de samenwerking met Groothuis Bouwgroep, zegt Van Dijk. “Wij zijn enthousiast over de communicatie, de transparantie en expertise van Groothuis Bouwgroep. Daarom zien we de nieuwbouw met veel vertrouwen tegemoet. We kunnen niet wachten tot we het gebouw mogen gebruiken.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500