Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Regio-kandidaat Alwin te Rietstap onder indruk van Zwartewaterland

Geplaatst op: 23 oktober 2023

Alwin te Rietstap heeft, als regio-kandidaat op plek vier van de ChristenUnie voor de Tweede Kamer,  Zwartewaterland bezocht. Dit vormt voor de ChristenUnie de start voor de landelijke verkiezingen op 22 november.

Alwin bezocht met de wethouder, Jan van der Poel, en de fractie van de ChristenUnie plekken van hoop in onze gemeente. De route begon in Hasselt met het bezoek aan de Buurtkamer. In deze Buurtkamer worden inwoners begeleid met zorgbehoefte rond eenzaamheid, rouwverwerking en beginnende dementie. Een groep van 25 inwoners wordt op deze manier meerdere keren in de week begeleid. Dit is mogelijk met de inzet van veel vrijwilligers. Monique Platel, begeleider en welzijnsconsulent voor de gemeente Zwartewaterland vanuit IJsselheem, zet zich in voor een soortgelijk initiatief in Zwartsluis en ook in Genemuiden lopen er goede gesprekken. De Buurtkamer voorziet hiermee in een behoefte binnen Zwartewaterland.

Daarna ging de route verder naar Zwartsluis. Hier was een ontmoeting met de directeur van het Kindcentrum De Wijngaard, Aart Holtman en Jochem Gooijer, leerkracht groep 7. Het Kindcentrum De Wijngaard in Zwartsluis biedt christelijk basisonderwijs en kinderopvang onder één dak. Ieder kind van 0-13 jaar is van harte welkom; dagelijks van 6.30 tot 19.30 uur. Er is gesproken over het groeiend aantal leerlingen die de school weten te vinden en over de betekenis van de school voor de buurt. Vanuit thema’s als omzien naar ouderen, eenzaamheid en armoede probeert de school van betekenis te zijn in de buurt. De school staat daarnaast open voor ideeën die komen van kinderen, ouders en buurtbewoners.

De route werd voortgezet naar Genemuiden. De politici van de ChristenUnie kregen uitleg van Mirjam Gregoire, één van de initiatiefnemers en zorgmanager, over hoe De Wijkwieg werkt. De Wijkwieg is een unieke moeder-kindopvang, met als doel zoveel mogelijk baby’s een kansrijke start te bieden. De Wijkwieg bestaat nu drie jaar en is niet meer weg te denken uit de lokale samenleving. De stichting wil hoop geven aan vrouwen en hun kinderen, die in grote nood verkeren. Het gaat vaak om een laatste kans. Moeders worden op allerlei manieren bijgestaan bij de opvoeding van hun baby. Dit gebeurt door een verscheidenheid aan professionals die er werkzaam zijn. En dankzij de vele vrijwilligers die op allerlei manieren bijspringen. In drie jaar tijd hebben ze meer dan 80 mensen (moeder en kind) een toekomst kunnen bieden. De Wijkwieg kent bovendien een hulplijn die 24 uur per dag bereikbaar is. Anoniem.

De fractie van de ChristenUnie was met Alwin te Rietstap diep onder indruk van deze plekken van hoop in Zwartewaterland. Het zijn plaatsen waar de samenleving opbloeit. Net als zout, voegen deze inwoners, smaak toe aan onze gemeente. Als symbool ontvingen deze plekken van hoop daarom een zoutstrooier. Het smaakt naar meer. De ChristenUnie gelooft in een samenleving die verbindt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500