Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Energietoeslag nu ook voorhuishoudens met een middeninkomen

Geplaatst op: 30 oktober 2023

Er kan weer energietoeslag aangevraagd worden in de gemeente Zwartewaterland. De regeling is deze keer voor lage inkomens én middeninkomens. “Zo kunnen we meer mensen helpen die door de hoge energieprijzen in de knel komen”, zegt wethouder Maarten Slingerland.

De gemeente kiest hier bewust voor. “Overal in Nederland kunnen middeninkomens moeilijker rondkomen. Zwartewaterland is hierop geen uitzondering”, weet de wethouder. “In de vorige ronden konden inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstand energietoeslag krijgen. Deze keer ligt de grens bij 150 procent. We hebben hier extra middelen voor vrijgemaakt.”

Hoogte inkomen bepaalt hoogte toeslag

Hoe hoog het inkomen mag zijn, hangt af van de leeftijd en woonsituatie. Dit wordt afgezet tegen de bijstandsnorm. In de praktijk kunnen echtparen vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een gezamenlijk netto inkomen van maximaal € 2.476,68 per maand energietoeslag aanvragen. Voor alleenstaanden is dat € 1.733,69 netto per maand. Voor mensen met pensioengerechtigden is dit € 2.627,13 voor gehuwden en € 1.934,67 voor alleenstaanden.

Verder is de toeslag het hoogst voor de laagste inkomens. Voor inkomens tot 120 procent van de bijstandsnorm is de energietoeslag namelijk € 1.300,00. Voor inkomens tussen 120 en 130 procent van de bijstandsnorm € 1.000. Voor inkomens tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm € 500. En voor inkomens tussen 140% en 150% van de bijstandsnorm € 300,00. 

Meer voorwaarden

Naast het inkomen gelden er nog meer voorwaarden voor de energietoeslag. Zo moet er een energiecontract zijn en de aanvrager moet ingeschreven zijn in de gemeente Zwartewaterland. Alle voorwaarden voor de energietoeslag zijn te vinden op www.zwartewaterland.nl/energietoeslag. Hier kan de toeslag ook worden aangevraagd.

Uitkering?

Inwoners met een uitkering van de gemeente Zwartewaterland hoeven geen aanvraag te doen. Zij krijgen de energietoeslag begin december automatisch op hun bankrekening. Uitwonende studenten met een aanvullende beurs krijgen automatisch een tegemoetkoming voor energiekosten van DUO. Meer informatie hierover staat op www.duo.nl/energie.

Spreekuren

Inwoners die het lastig vinden om zelf energietoeslag aan te vragen, kunnen voor hulp terecht op speciale spreekuren. Deze worden vanaf volgende maand georganiseerd in alle drie kernen. Waar en wanneer dat is, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500