Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoe krijg ik een goede prijs voor mijn koopwoning?

Geplaatst op: 31 oktober 2023

(Adv.) Een huis verkopen, daar komt best nog het nodige bij kijken. Als het gaat om je eigen woning dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je zelf nieuwe woonruimte hebt. Gaat het om de woning van een overledene waarbij je optreedt als executeur testamentair dan kan het zo zijn dat je zelf niet in de buurt woont. In elk geval is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een betrouwbare makelaar in Friesland. Die kan je adviseren hoe de woning zo goed mogelijk in de markt kan worden gezet. Er moet in ieder geval een energielabel worden aangevraagd, want dit is verplicht. Als de woning een laag energielabel heeft dan heb je twee opties. Je kunt de woning verduurzamen om een hoger label en dus een hogere verkoopprijs te krijgen. Je kunt dit ook achterwege laten en de woning voor een scherpe prijs in de markt zetten. De koper weet dan dat hij nog het nodige moet investeren om de woning energiezuinig te maken.

Wel of niet opknappen voor de verkoop?

Los van het energielabel zijn er nog meer zaken waar je over na moet denken. Als er achterstallig onderhoud is, dan kun je overwegen om dit uit te voeren in de hoop dat het huis daardoor meer oplevert. Je kunt hiervoor advies vragen aan een makelaar in Leeuwarden. Die kent de markt en kan je helpen om de juiste keuze te maken. Als de vraagprijs voor een huis te hoog is, dan is de kans groot dat de woning lang te koop staat. Al die tijd moeten vaste lasten zoals de hypotheek, het vastrecht voor gsm en stroom en gemeentelijke belastingen betaald worden. Deze kosten kunnen flink oplopen. Als de woning leeg staat dan kan het dan ook aantrekkelijker zijn om een wat lagere vraagprijs aan te houden in de hoop dat de woning sneller wordt verkocht.

Het juiste moment voor verkoop

Als je geen haast hebt met de verkoop van je woning, dan kan het verschil maken in welke maand je het huis in de verkoop zet. In sommige maanden van het jaar is de verkoop soms bete dan in andere maanden. Een ervaren makelaar weet wanneer de gunstige maanden zijn. Het is geen garantie voor snelle verkoop natuurlijk, maar het kan soms wel verschil maken. Uit cijfers van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) blijkt in welke periode van het jaar gemiddeld de meeste woningen worden verkocht. Het hangt er ook vanaf hoeveel ruchtbaarheid er aan de verkoop wordt gegeven. Stille verkoop wordt doorgaans toegepast voor woningen in het hogere segment. Met een Te Koop bord in de voortuin en een advertentie op de bekende huizensites op internet is de kans uiteraard een stuk groter dat zich snel een geïnteresseerde koper meldt.

De ontwikkeling op de huizenmarkt

De ontwikkelingen op de huizenmarkt blijven lastig te voorspellen. Er zijn talloze factoren die daarbij een rol spelen. De inflatie lijkt te verminderen, maar prijzen liggen nog altijd hoog. De rente is hoog in vergelijking met enkele jaren geleden. De inkomens van veel werkenden stijgen, maar niet hard genoeg om de prijsstijgingen bij te houden. Deze factoren maken het lastig om te voorspellen wat de prijzen van koophuizen gaan doen in 2024.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500