Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Met goed dakonderhoud verbeter je je wooncomfort

Geplaatst op: 31 oktober 2023

(Adv.) Veel huiseigenaren bekommeren zich nauwelijks om het dak van hun huis. Zolang er geen lekkage optreedt zal het vast wel allemaal goed gaan, is hun idee. Vaak is dat ook wel zo. Maar als er geen onderhoud aan het dak wordt gedaan dan kun je wel ineens met problemen te maken krijgen. De kosten voor herstel zijn dan vrijwel altijd hoger. Daarom is een dakinspectie, eens in de paar jaar, geen slecht idee. Als bij zo’n inspectie blijkt dat er onderhoud nodig is, laat dit dan zo snel mogelijk uitvoeren om verdere schade te voorkomen. Als je handig bent met klussen dan kun je bepaald onderhoud natuurlijk ook zelf doen, zoals het vernieuwen van een dakgoot of het vervangen van dakbedekking.

Waar bestel je nieuwe dakbedekking?

Als je zelf aan de slag wilt met het renoveren van het dak dan kun je bij Dakenmarkt.nl materialen bestellen. Als het dak in zijn geheel vernieuwd moet worden dan is het natuurlijk wel zo efficiënt om dan ook meteen het dak te isoleren. Isolatie is één van de simpelste manieren om je huis energiezuiniger te maken. Dit is niet alleen gunstig voor je gas- en stroomrekening, maar biedt ook nog eens meer wooncomfort. In een huis dat goed is geïsoleerd hebben vocht en schimmel minder kans. Met goede dakisolatie krijgt je woning bovendien meer punten voor het energielabel. Dit is gunstig bij verkoop. Kopers letten vanwege de hoge energieprijzen goed op hoe energiezuinig een huis is.

Wat voor materiaal gebruik je voor dakbedekking?

Er zijn verschillende materialen die in Nederland voor dakbedekking worden gebruikt. Dakpannen zijn nog altijd heel populair, evenals bitumen of dakleer. Steeds meer woningen krijgen een EPDM dak. Je kunt EPDM folie bestellen, dit wordt geleverd in rollen die gemakkelijk te hanteren zijn. Hiermee kun je het dak in lagen bedekken. Dit materiaal is zeer duurzaam en gaat bij goed en regelmatig onderhoud tientallen jaren mee.

Aanpassingen aan het dak voor meer woongenot

Naast het vervangen en isoleren van het dak zijn er natuurlijk nog meer aanpassingen die je kunt uitvoeren of laten uitvoeren. Zo kun je vogelwering plaatsen in zowel de dakgoten als op de schoorsteen. Zo voorkom je dat vogels een nest bouwen in de dakgoot of de schoorsteen. Dit kan namelijk schade aan het dak veroorzaken. Daarnaast geeft het overlast vanwege uitwerpselen en mogelijke geluidshinder. Ook kan het dak worden voorzien van een groot dakraam, een lichtkoepel of een dakkapel. Hiermee kun je van de zolder een extra kamer maken die je voor tal van doeleinden kunt benutten. Voor dit soort aanpassingen is doorgaans geen vergunning van de gemeente nodig. Als je twijfelt, informeer dan bij je gemeente naar de regelgeving. Het zou immers zonde zijn als je een boete krijgt of als een aanpassing weer ongedaan gemaakt moet worden. Voor aanpassingen aan monumentale panden gelden vanzelfsprekend aparte regels.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500