Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wat kun je als ouders doen als je kind niet kan meekomen op school?

Geplaatst op: 31 oktober 2023

(Adv.) Als je kind bij bepaalde vakken niet goed kan meekomen op school dan is dat heel frustrerend. In de eerste plaats natuurlijk voor het kind, maar ook voor de ouders. Docenten hebben vaak geen tijd om een kind extra aandacht te geven. Als je als leerling niet genoeg hebt aan de klassikale behandeling van de lesstof, dan loop je al snel een achterstand op. Als dat eenmaal is gebeurd, dan maak je dat ook niet snel meer goed. Dat resulteert dan in voortdurend onvoldoendes en uiteindelijk kan het er de oorzaak van zijn dat de leerling het schooljaar opnieuw moet doen. Natuurlijk kan dit liggen aan de schoolkeuze, maar aangezien hier een goed onderbouwd advies aan ten grondslag ligt, is de oorzaak vaak eenvoudiger dan dat.

Soms valt het kwartje niet

Als een kind naar de middelbare school gaat dan is dat een enorme overgang. Dit kan ertoe leiden dat het leren niet meteen van een leien dakje gaat. Nieuwe vakken zoals Frans en wiskunde kunnen voor problemen zorgen, of de manier van lesgeven. Die is immers steeds anders omdat elk vak door een andere docent wordt gegeven. De ene docent heeft met een leerling een betere klik dan de andere. Als blijkt dat je kind slechte cijfers haalt voor een vak is het belangrijk om in een vroeg stadium actie te ondernemen. Je kunt je kind aanmelden voor bijles wiskunde, Nederlands of een ander vak. De individuele aandacht kan net dat zetje in de goede richting geven om de schoolprestaties te laten verbeteren.

Individuele bijles

Via StudentsPlus.nl kun je je kind aanmelden voor individuele bijles. Dit kan aan huis of op een andere locatie. De bijlessen worden gegeven door studenten. Vaak volgen zij een opleiding om leraar te worden, soms doen zij een andere studie maar vinden het leuk om hun kennis op een leerling in het basis- of voortgezet onderwijs over te brengen. Er wordt altijd naar een zo goed mogelijke match gezocht, bijvoorbeeld qua locatie maar ook zeker qua interesse van de student en de behoefte van de leerling. De school kan advies geven op welke punten er bijscholing nodig is. Vaak kan de school ook lesmateriaal aanleveren om extra te oefenen. Daarnaast kan de student huiswerkbegeleiding geven en toetsen oefenen.

Terugkoppeling van de bijles

Het is belangrijk om de school te informeren als je besluit om bijles voor je kind te regelen. Er kan dan optimale terugkoppeling plaatsvinden. Als de resultaten van de leerling niet verbeteren dan kan de school wellicht ander oefenmateriaal aanleveren. Als de resultaten wel verbeteren dan is dat natuurlijk alleen maar heel fijn voor alle partijen. De student kan tevreden zijn over de gegeven bijles. De leerling gaat waarschijnlijk met meer plezier naar school nu er betere cijfers worden behaald voor toetsen. Op die manier kan de leerling wellicht ook doorstromen naar de gewenste vervolgopleiding, hiervoor gelden vaak toelatingseisen, aanvullend op het behaalde schooldiploma.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500