Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel enthousiasme tijdens initiatievenmarkt Verrijk je Wijk

Geplaatst op: 8 november 2023

Wie op zoek was naar gouden plannen, hoefde maandagavond 6 november in het gemeentehuis in Hasselt niet lang te zoeken. Ruim 40 initiatiefnemers uit Zwartewaterland presenteerden tijdens een zeer succesvolle initiatievenmarkt plannen om hun buurt te verrijken. Het college van B&W was blij met de opkomst: “Het was mooi om te zien hoe groot de betrokkenheid van onze inwoners is bij het verbeteren van de leefbaarheid in hun wijk.” De beste plannen maken in januari 2024 kans op een leefbaarheidscheque.

Met de campagne Verrijk je Wijk wil de gemeente Zwartewaterland de leefbaarheid in de kernen en het buitengebied blijvend verbeteren. Daarvoor stelt de gemeente leefbaarheidscheques beschikbaar. Inwoners kunnen hun ideeën om de leefbaarheid te verbeteren insturen.

Een vakjury beoordeelt de ideeën, waarna inwoners in januari 2024 de kans krijgen om te stemmen op de plannen. De initiatiefnemers met de beste ideeën ontvangen een leefbaarheidscheque waarmee ze zelf hun plan kunnen uitvoeren. Voor de beste ideeën zijn cheques beschikbaar van minimaal € 5.000 tot maximaal € 40.000.

Veel aanmeldingen

De afgelopen weken kon iedereen initiatieven aanmelden. De oproep om initiatieven aan te melden, was in Zwartewaterland niet aan dovemansoren gericht. Sinds de start van de campagne Verrijk je Wijk stroomden de aanmeldingen binnen. De initiatievenmarkt op maandagavond 6 november was het eerste moment voor inwoners van Zwartewaterland om met hun plan naar buiten te treden.

In de raadzaal en de hal van het gemeentehuis lieten de initiatiefnemers zien niet over één dag ijs te gaan. Met goed voorbereide presentaties en mooie voorbeelden werden bezoekers geïnformeerd over de plannen. Natuurlijk om de bezoekers over te halen straks hun stem uit te brengen op dat initiatief, maar belangrijker ook om reacties te verzamelen en in gesprek te gaan met de gemeente.

Plannen insturen tot 11 december

Op de initiatievenmarkt waren veel geïnteresseerde inwoners afgekomen, die zich lieten bijpraten over de ideeën. Samen met medewerkers van de gemeente en leden van de vakjury konden zij input geven op de plannen. Dat leverde waardevolle informatie op voor de initiatiefnemers. “We kijken terug op een zeer inspirerende avond. Em zijn blij met het enorme enthousiasme”, aldus het college van B&W. “Niet alleen bij de initiatiefnemers, maar ook bij de betrokken inwoners die de initiatievenmarkt hebben bezocht om mee te denken. Op die manier leveren ook zij een bijdrage aan het verbeteren van de leefbaarheid in Zwartewaterland.”

Met alle reacties kunnen de initiatiefnemers nu hun plan verder aanscherpen. De uiterste inleverdatum van de leefbaarheidsplannen is 11 december. Dat betekent ook dat inwoners die een gouden plan hebben, maar niet op de initiatievenmarkt waren, nog steeds hun plan kunnen insturen. Dat kan op de speciale website www.leefbaarzwartewaterland.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500