Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe test helpt mantelzorgers in Zwartewaterland: ‘Hoe zwaar ben ik belast?’

Geplaatst op: 11 november 2023

Wethouder Jan van der Poel lanceerde deze week de Mantelzorgtest. Hiermee kunnen mantelzorgers in Zwartewaterland zien hoe belastend mantelzorg voor hen is. Vervolgens krijgen zij een hulpaanbod op maat. “Deze test helpt mantelzorgers om ook goed voor zichzelf te zorgen”, legt wethouder Jan van der Poel uit.

De wethouder lanceert de Mantelzorgtest vanmiddag op de Dag van de Mantelzorg, tijdens een speciale bijeenkomst voor mantelzorgers in d’Overtoom in Genemuiden. Hierbij reikt de wethouder ook de eerste drie mantelzorgcomplimenten van 2023 uit. Andere mantelzorgers krijgen het compliment in de tweede week van december in de bus. “Daarmee laten we zien dat we als gemeente de inzet van onze mantelzorgers waarderen”, zegt Van der Poel.   

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde

Mantelzorg is onbetaalde, vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Vaak worden mensen onbedoeld mantelzorger, omdat een naaste ziek wordt. “Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor onze gemeente”, zegt Lia Ruitenberg van Steunpunt Mantelzorg. “Veel mensen vinden het heel fijn om in hun naaste omgeving iemand te hebben waarop ze kunnen terugvallen. Maar mantelzorgers zorgen er ook voor dat we de professionele zorg niet overvragen.”

Veel mantelzorgers zwaar belast

En daar zit tegelijk het risico. “Mantelzorgers koken, wassen, zorgen of doen de administratie voor familieleden, buren of vrienden”, gaat Ruitenberg verder. “Soms zelfs meerdere keren per dag. Vaak naast een baan of een gezin. Soms past dat prima bij het dagelijkse leven, maar het kan ook te veel worden. Niet voor niets voelt bijna 10 procent van de mantelzorgers zich zwaar belast.”

Inzicht en een passend aanbod

Daarom is het ook belangrijk dat mantelzorgers goed voor zichzelf blijven zorgen, aldus de wethouder. “Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend dat zij zorgtaken voor hun naasten doen. Zij staan er vaak niet bij stil wat dit met henzelf doet. De test brengt dit juist wel in beeld.”

De test bestaat uit een aantal korte vragen. Door deze te beantwoorden, ontdek je als mantelzorger welke rollen je vervult. Zo krijg je inzicht in hoe belastend de mantelzorg voor je is. En hoe lang je het nog kunt volhouden. Aan het eind volgt een passend aanbod voor hulp en ondersteuning. De test staat op www.zwartewaterland.mantelzorgtest.nl en op www.zwartewaterland.nl/mantelzorg.

De Mantelzorgtest is ontwikkeld door Zorgverzekeraar CZ, met ondersteuning van het ministerie van VWS en samen met de gemeente en de zorginstellingen én hulpaanbieders in Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500