Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Schaalmodel brengt historie afgebrande kerk tot leven

Geplaatst op: 18 november 2023

De laatste Genemuidenaar die de in 1882 afgebrande Sint Nicolaaskerk met eigen ogen heeft gezien, is al lang overleden. Dat maakt een nieuw schaalmodel extra bijzonder. De Sint Nicolaaskerk behoorde volgens informatie uit de 19e eeuw tot de mooiste kerken van de regio. Bezoekers van het Historisch Centrum Genemuiden kunnen sinds kort tot in detail zien hoe de oude kerk en de toren eruit zagen.

Stadsbranden vormen een belangrijk onderdeel van de tragische geschiedenis van Genemuiden. Na de allesverwoestende brand van 1868 volgde in 1882 opnieuw een periode van ellende. Uitgerekend het deel van Genemuiden dat in 1868 de dans ontsprong, was nu aan de beurt. De vlammenzee van zondag 6 augustus verwoestte dertig woningen en 21 hooibergen. Bijna vijftig gezinnen raakten dakloos.

Hart van de stad

Bovendien raakte Genemuiden het hart van de stad kwijt. De middeleeuwse Sint Nicolaaskerk was kansloos tegen het vuur. Brandweerkorpsen uit de regio konden niet voorkomen dat de toren om 4 uur ’s nachts, net na de laatste slag van de klok, met donderend geraas instortte. De muren van het gotische kerkgebouw bleven overeind staan, maar van de inventaris bleef weinig over. Onder meer het orgel uit het begin van de 19e eeuw ging verloren. De hervormde gemeente kerkte daarna een tijd in een noodkerk. Dat houten gebouw aan de Veerweg (de latere Westerkaai) bood plaats aan zevenhonderd kerkgangers. Ruim een jaar later konden ze al terecht in de nieuwe kerk.

3-d model

De Grote Kerk staat op de plek van de voorganger. Hoe de middeleeuwse kerk eruit zag, is nu te zien in het Historisch Centrum Genemuiden. “Onze vrijwilliger Robert Pleijsier tekende als middelbare scholier de aanzichten van de kerk na op basis van oude foto’s en tekeningen. HBO-student Willem Kloosterman heeft daarvan met moderne technieken een 3D-model getekend en Stefan Steenbergen van ModelMania in Hasselt werkte dat verder uit en printte het in 3D. De Genemuider kunstschilder Johan Voorhorst zorgde voor een kleurrijke en waarheidsgetrouwe afronding. Het is nu een zo goed mogelijk waarheidsgetrouwe weergave, voorzien van allerlei details die je soms niet eens met het blote oog op een oude foto terugziet”, vertelt voorzitter Sijm van Lente van het Historisch Centrum Genemuiden.

Het museum aan de Hoek is elke zaterdagmiddag open van 14.00 tot 17.00 uur. Groepen zijn ook op afspraak welkom. Kijk voor alle informatie over het museum op www.oudgenemuiden.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500