Hoe bescherm je je privacy in het digitale tijdperk?
Geplaatst op: 27 februari 2024
(Adv.) De 21e eeuw kenmerkt zich door het digitale tijdperk waar we in zijn beland. Die ontwikkeling was natuurlijk al eerder gaande, maar met de opkomst van sociale media en de verdere ontwikkeling van het internet kunnen we ons en leven zonder laptop en smartphone niet meer voorstellen. Hier kleven natuurlijk ook nadelen aan. Overal waar je komt laat je digitale sporen na. Je privacy lijkt nergens meer heilig. Als je online iets bestelt dan moet je je naam en adres doorgeven. Je online betaling gaat via een beveiligde verbinding, zegt de website. Maar is dat wel zo? En wat als mijn privégegevens ‘op straat’ komen te liggen?
Alleen noodzakelijke gegevens
Bedrijven moeten er alles aan doen om jouw privacy te waarborgen. Sinds de invoering in Europa van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ligt hier nog meer de nadruk op. Zo mag een bedrijf bij het aanmaken van een account om gemakkelijk te kunnen inloggen bij hun webshop, niet méér gegevens vragen dan noodzakelijk voor dit doel. Voor het plaatsen van een online bestelling is je telefoonnummer niet nodig, evenals je geboortedatum. Je geboortedatum mag wel worden gevraagd als het gaat om bijvoorbeeld alcoholische drank. Die mag immers alleen worden gekocht door personen van 18 jaar en ouder. Als een bedrijf informatie vraagt die niet relevant is, dan mag dit alleen optioneel zijn. Je kunt dan zelf beslissen of je de gegevens wel of niet invult. Maar ook noodzakelijke gegevens kunnen gebruikt worden door cybercriminelen. Een bedrijf moet er dus voor zorgen dat de website goed beveiligd is zodat deze informatie niet zomaar kan worden ingezien of gestolen.
Wat kun je zelf doen als je online bent?
Het is hopelijk een open deur, maar wees altijd op je hoede. Plaats geen bestelling in een webwinkel die je niet kent en waarvan je geen idee hebt of die betrouwbaar is. Je kunt online naar reviews zoeken. Als er veel klachten zijn over een bedrijf dan wordt daar zeker over geklaagd. Kijk of de winkel bij een branchevereniging is aangesloten. Als je het niet vertrouwt kun je beter elders shoppen. Je loopt misschien niet alleen het risico dat je privé gegevens in verkeerde handen vallen maar ook dat je bestelling nooit wordt geleverd. Een ander punt is sociale media. Denk na voordat je iets post op Facebook, Instagram of een ander online platform. Als je niet wilt dat een leuke strandfoto van jouw kind in zijn zwembroek ooit teruggevonden wordt op het Dark Web voor pedoseksuelen dan kun je die foto wellicht beter alleen delen in de familie app.
Wat kun je doen als je privacy is geschonden?
Als blijkt dat je privacy is geschonden dan kun je hiertegen in de eerste plaats bezwaar maken bij de partij die dit heeft gedaan. Je kunt, bij voorkeur schriftelijk, aangeven wat er is gebeurd en wat hiervan voor jou de nadelige gevolgen zijn geweest. Heeft dit niet het gewenste resultaat dan kun je Lawfox, een advocaat, gespecialiseerd in privacy recht inschakelen. Zij kunnen samen met jou bekijken welke vervolgstappen kunnen worden genomen.
Gepubliceerd door Robert Jansema