De beste tips voor de startende horecaondernemer
Geplaatst op: 28 maart 2024

(Adv.) Dromen van een eigen lunchroom, eetcafé of restaurant. Veel mensen doen het, een deel van hen maakt die droom waar en stapt vol goede moed in een eigen zaak. Daar komt best veel bij kijken. Want je moet met veel dingen rekening houden om er een succes van te maken. Het is hard werken, maar als het lukt dan kun je er enorm veel plezier aan beleven. Met deze tips maak je in ieder geval een goede start.
Hoe richt je de zaak in?
Als je geen horeca meubilair kunt of wilt overnemen van een vorige eigenaar dan moet je allereerst op zoek naar geschikte stoelen, tafels, barkrukken of loungebanken. Waar je voor kiest hangt natuurlijk af van de aard van je bedrijf. Kies in ieder geval voor comfortabele stoelen en tafels met de juiste hoogte. Mensen blijven langer als ze een comfortabele stoel hebben en dat betekent in veel gevallen meer omzet. Kies kleuren die passen bij de rest van de inrichting en die niet ‘pijn doen aan de ogen’. Let ook op de kwaliteit. Horeca meubels hebben veel te verduren en moeten dus tegen een stootje kunnen.
Wat wordt het menu?
Natuurlijk wil je je onderscheiden met speciale gerechten op de kaart. Maar maak het jezelf ook weer niet te moeilijk. Zeker als je een eenvoudige lunchroom of restaurant runt hebben je gasten doorgaans geen hooggespannen verwachtingen. Een biefstuk met pepersaus is nog altijd een veel gevraagd gerecht en dat geldt ook voor het broodje gezond. Met een paar ‘specials’ op de kaart kun je vaak wel klanten lokken die graag wat nieuws proberen.
Snel bestellingen opnemen en afrekenen
Je wilt je gasten natuurlijk vlot kunnen bedienen. Dat doe je in een zaak waar ook gegeten wordt met een handige softPOS handheld. Dit is een apparaat waarmee je bestellingen aan de tafel meteen digitaal kunt opnemen en doorsturen naar de keuken. Als de gasten vertrekken kun je er ook mee afrekenen, want het is ook een pin-apparaat dat indien gewenst ook creditcards leest. Op die manier kun je je klanten vlot bedienen en heb je in veel gevallen minder personeel nodig. Dat is een uitkomst, want veel horeca kan maar moeilijk aan voldoende medewerkers komen. Met een handig bestel- en kassasysteem kun je besparen op bediening en toch uitstekende service leveren.
Deugdelijk voorraadbeheer
Voorkom dat je ‘nee’ moet verkopen als iemand een bestelling doet. Dat is immers zonde, want de kans bestaat dat de gast vertrekt of een volgende keer naar de concurrent gaat. Bij eijsink.nl vind je systemen die niet alleen de functie van kassa hebben maar die ook meteen je voorraden bijhouden. Zo weet je precies wanneer je welke producten moet bijbestellen. Je kunt aan de hand van de data die wordt verzameld ook zien wanneer je de meeste klanten in de zaak hebt. Dat is dan weer handig voor het inplannen van personeel.
Gepubliceerd door Robert Jansema