Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Asielopvang in voormalig restaurant Piri Piri blijkt niet haalbaar

Geplaatst op: 12 juni 2024

Er komt géén asielopvang in voormalig restaurant Piri Piri aan de Schansweg in Rouveen. De gemeente voerde daarover verkennende gesprekken met het COA en projectontwikkelaar Esprit. Uit deze gesprekken is gebleken dat het COA en de projectontwikkelaar financieel niet tot elkaar zijn gekomen, zo heeft COA-bestuurslid Joeri Kapteijns de gemeente laten weten.

Nu asielopvang op deze plek niet doorgaat, zal de projectontwikkelaar verder gaan met zijn plan voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit plan lag er al, de vergunning is begin mei afgegeven door de gemeente en de bezwaartermijn loopt deze week nog. Direct betrokkenen zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd over de uitkomst van de verkenning. Ook hebben andere bewoners en bedrijven in de buurt bericht ontvangen dat de asielopvang niet op deze plek komt.

De gemeente is teleurgesteld dat na alle inspanningen de drie partijen niet tot overeenstemming zijn gekomen. Wethouder Jan Carlo Bos: “Wij hadden ingezet op deze locatie omdat die goede mogelijkheden leek te bieden, dat is dus niet haalbaar gebleken.”

De gemeente gaat nu bekijken hoe ze alsnog invulling kan geven aan de wettelijke taak op grond van de Spreidingswet. De formerende partijen in Den Haag hebben weliswaar het voornemen om de Spreidingswet te schrappen, maar ondertussen is deze van kracht. De gemeente gaat daarom opnieuw kijken naar mogelijke opvanglocaties. Het college liet eerder al weten het belangrijk te vinden om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Wethouder Jan Carlo Bos: “We zullen dit doen op een manier die het beste past bij Staphorst.”

Als de gemeente erin slaagt een nieuwe locatie te vinden die verkend kan worden, zullen bewoners en bedrijven in de directe omgeving zo snel mogelijk worden ingelicht. Als ergens daadwerkelijk asielopvang van de grond komt, wil het college bewoners en bedrijven betrekken bij hoe de uitvoering vorm krijgt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500