Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Alles over wonen in Genemuiden

Geplaatst op: 14 juni 2024

(Adv.) Om de zoveel tijd is het interessant om naar de cijfers van de woonplaats Genemuiden te kijken. Het punt met cijfers is namelijk dat ze vaak onderschat worden. Cijfertjes lijken saai, maar juist het tegendeel is waar. Aan de cijfers van woningen kun je bijvoorbeeld veel afleiden. In dit artikel zullen we enkele cijfers bespreken en ook welke conclusies je kunt trekken op basis van die cijfers.  

Er zijn veel eengezinswoningen in Genemuiden

In de eerste plaats blijkt uit de cijfers van het CBS dat Genemuiden in 2023 ongeveer 3.750 woningen telde. Als je kijkt naar het type woningen, dan blijkt uit de cijfers dat 88% eengezinswoningen zijn en 12% meergezinswoningen. Veel mensen denken dat een eengezinswoning bedoeld is voor 1 persoon, maar dit is niet het geval. Het is namelijk een woningtype dat door één persoon bewoond kan worden, maar er is vaak ook genoeg ruimte voor andere gezinsleden. 

Wil je zelf graag een eengezinswoning in Genemuiden huren of kopen? Dan doe je er goed aan om eens te onderzoeken of speksteenkachels bij jou passen. Deze maken je woning namelijk extra duurzaam en ze zijn onderhoudsvriendelijk.

Een eengezinswoning heeft wel bepaalde kenmerken. De woning bevindt zich namelijk altijd op de begane grond en er zijn geen andere woningen onder of boven de eengezinswoning. Onder eengezinswoningen vallen bijvoorbeeld rijtjeshuizen, vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen. In meergezinswoningen vestigen zich daarentegen afzonderlijk meerdere mensen. Denk aan appartementencomplexen, flatgebouwen en ga zo maar verder. Het feit dat er in Genemuiden maar 12% meergezinswoningen zijn, zegt wel iets over de ruimte die daar is. Er hoeft namelijk weinig in de lucht gebouwd te worden. 

Veel woningen zijn voor 2000 gebouwd 

Een ander interessant feitje dat we uit de statistieken kunnen halen: de bouwjaren van woningen. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer 20% na 2000 is gebouwd en de andere 80% voor 2000. Dat geeft wel aan dat er in Genemuiden relatief weinig nieuwbouw is. 

Maar het algemene woningtekort raakt natuurlijk ook Genemuiden en om die reden zijn er op dit moment ook veel bouwprojecten. De kans is dus groot dat deze cijfers over enkele jaren flink veranderd zijn. 

Andere interessante cijfers 

Uit de cijfers blijkt ook dat er in Genemuiden weinig leegstand is. In 2023 werd namelijk 97% van de woningen bewoond. Ook is het interessant om te zien dat de WOZ-waarden van de woningen in 2023 flink zijn gestegen. In 2023 lag de gemiddelde WOZ-waarde op €211.454. In 2023 is de gemiddelde WOZ-waarde €307.643. Dit zegt natuurlijk iets over de woningen in Genemuiden, maar ook over de stijgende huizenprijzen in het algemeen. 

Conclusie

In dit artikel hebben we laten zien dat cijfertjes best interessant kunnen zijn en iets zeggen over de woonsituatie van een stad zoals Genemuiden.

Bronnen

Woonplaats Genemuiden in cijfers en grafieken (bijgewerkt 2024!) | AlleCijfers.nl

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500