Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoe zit het met de vergoeding voor persoonlijke beschermingsmiddelen?

Geplaatst op: 14 juni 2024

(Adv.) Het is bijzonder om te beseffen dat er zeer veel verschillende beroepen op aarde zijn. In principe heeft werk meerdere functies. In de eerste plaats werk je natuurlijk om je brood te verdienen, maar daarnaast willen veel mensen ook voldoening uit hun werk halen. De een haalt dit uit relatief veilig werk, zoals een functie binnen de IT of als administrateur op kantoor. Maar er zijn natuurlijk ook meer risicovolle beroepen. 

Denk aan mensen die werkzaam zijn binnen de bouw, logistiek en ga zo maar door. Hoe meer risico je loopt bij het uitvoeren van je werkzaamheden, hoe meer persoonlijke beschermingsmiddelen je nodig hebt. Maar veel werknemers vragen zich terecht af of ze zelf de persoonlijke beschermingsmiddelen moeten betalen of dat de werkgever die vergoedt. Het antwoord op die vraag is helaas niet heel gemakkelijk te geven en daarom hebben we dit artikel geschreven.

Wat zegt de Arbeidsomstandighedenwet?

Welnu, Nederland is een land van wetten en regeltjes en er zijn dan ook wetten omtrent de arbeidsomstandigheden. Als we willen onderzoeken of persoonlijke beschermingsmiddelen vergoedt moeten worden door de werkgever, dan is het relevant om naar de Arbeidsomstandighedenwet te kijken. 

Daar staat min of meer in beschreven dat iedere werkgever verplicht zorg moet dragen voor de veiligheid van werknemers. Er staat dus niet letterlijk dat de werkgever bijvoorbeeld een veiligheidsbril op sterkte, die je eventueel bij Seeh.nl kunt kopen, moet vergoeden. Echter kun je dit er wel uit opmaken. 

Wat kun je hier nu mee?

Je vraagt je dan terecht af: wat kun ik hier nu precies mee? Er wordt namelijk niet expliciet in de wet vermeld dat de werkgever bepaalde veiligheidsmiddelen moet vergoeden. Enerzijds is dit frustrerend, maar tegelijkertijd ook wel logisch aangezien elke situatie anders is. Wel wordt het impliciet gemeld en veel werkgevers voldoen dan ook aan de eisen. Niet alleen omdat ze werknemers een warm hart toedragen, maar ook omdat ze bij een bedrijfsongeval anders risico lopen op boetes of andere grote problemen. 

Wat te doen bij een conflict?

Welnu, stel dat jij persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebt, maar de werkgever wil ze niet vergoeden. Dan vraag je je ongetwijfeld af wat je moet doen. Het is belangrijk om dan niet direct te escaleren. Als je een goede relatie met je werkgever hebt, dan kom je er vaak wel uit na een goed gesprek. Is dit echter niet het geval en wil je op je strepen staan? 

Dan is het handig om je CAO door te nemen, want misschien staat hier wel iets relevants in over de vergoeding. Werkgevers en werknemers dienen zich beiden aan de CAO te houden, dus je hebt dan een goede zaak. Als dit ook niet duidelijk is, dan kun je eventueel nog rechtsbijstand inschakelen.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500