Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente koopt Raadhuis en subsidieert Tapijtmuseum

Geplaatst op: 21 juni 2024

De gemeente Zwartewaterland gaat voor bijna €450.000 investeren in Genemuiden. De gemeente betaalt €289.315 om het Oude Raadhuis in Genemuiden te kopen en verstrekt een subsidie van €150.000,- aan het Tapijtmuseum. Beide gebouwen moeten zorgen voor meer toerisme en recreatie in Genemuiden en de andere kernen, aldus het college.

De stichting Vrienden van Oud Genemuiden gaat aan het Oude Raadhuis een cultureel-maatschappelijke invulling geven. Het Tapijtmuseum wordt grondig verbouwd.

Tapijt-Experience-Museum

Het Tapijtmuseum in Genemuiden is niet toekomstbestendig, zo concludeerden diverse onderzoeken in 2021. Met name de beleving liep achter op de huidige tijd, wat zorgde voor dalende bezoekersaantallen. Reden genoeg voor het bestuur van het museum om een vernieuwingsplan op te stellen en dat is een flinke. Voor €1,6 miljoen wordt Genemuiden straks een Tapijt-Experience-Museum rijker. Ongeveer €800.000,- daarvan komt uit het bedrijfsleven van Genemuiden. De gemeentelijke bijdrage bedraagt €150.000,-.

Alle partijen spreken hun waardering uit over de grote bijdrage van het bedrijfsleven aan het Tapijtmuseum en benadrukken het belang van het behoud van lokaal erfgoed. Ook de educatieve plannen krijgen lof. Alle partijen stemmen dan ook voor het voorstel, al willen BGZ en het CDA nog de voorwaarden van het bedrag weten. John Smits (VVD) ziet liever een lening in plaats van een subsidie. Wethouder Van der Poel weerlegt dit echter op twee manieren. Het bedrijfsleven investeert gul, dus vind hij dat de gemeente dan niet kan aankomen met een lening. Ook geeft hij aan dat staatssteun juridisch gezien niet houdbaar is. Smits is het met het eerste argument niet eens, getuige zijn opmerking dat het bij de gemeente om gemeenschapsgeld gaat.

Het museum sluit op 1 oktober 2024 haar deuren en gaat pas eind 2025 weer open. Daarna verwacht het museum een grote toestroom van toeristen, met een ambitieuze groei van 4.000 naar 12.000 bezoekers.

Visie?

Alle partijen zijn ook positief over het raadsvoorstel voor de aankoop van het Oude Raadhuis in Genemuiden. “Een kans die gegrepen moet worden,” vinden PvdA, SGP en het CDA. Dat er veel draagvlak is in Genemuiden, is voor veel partijen een belangrijke reden om tot aankoop over te gaan.

De CU, BGZ en het CDA vragen zich nog wel af of er ook een overkoepelende visie is op toerisme en recreatie. “We hebben genoeg bouwstenen, maar we missen een idee om alles aan elkaar te koppelen,” aldus Spoelstra (CU). Ook BGZ stelt soortgelijke vragen. Felix: “Volgens mij vragen wij al vier jaar om een visie op recreatie en toerisme. De aantallen blijven namelijk al jaren stabiel, maar stijgen niet.” Het CDA kondigt later zelfs aan met een motie te willen komen, iets wat niet meteen op veel steun lijkt te rekenen. De CU en BGZ zien een motie niet zitten, omdat die overbodig zou zijn. Wethouder Slingerland geeft aan dat hij niet weet of er een visie is. “Wij zijn wel altijd bezig om de gemeente te vermarkten. Maar we nemen het mee,” belooft hij. Hij merkt ook op dat corona invloed kan hebben gehad op de toerismecijfers van de afgelopen jaren.

John Smits (VVD) vraagt verder nog naar het stadhuis in Zwartsluis. Burgemeester Bilder antwoordt dat het pand door iemand anders is gekocht. Smits vindt het vreemd dat de gemeente het pand niet heeft gekocht als daar wel een mogelijk toe was. De burgemeester geeft aan dat daar redenen aan ten grondslag liggen. Hier wordt later nog eens over verder gepraat.

Alle partijen zijn het eens over de twee voorstellen van het college, waardoor er stevig geïnvesteerd gaat worden in de cultuur van Genemuiden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500