Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Buiten werken in de zon? Pas goed op je huid

Geplaatst op: 25 juni 2024

(Adv.) Een beroep waarbij je lekker buiten kunt werken als het mooi weer is, veel mensen tekenen ervoor. Als je als hovenier, bouwvakker, schilder of agrariër de hele dag buiten bent, dan heb je vaak veel eerder dan anderen een lekker bruin kleurtje opgedaan in de zon. Maar pas op: de zon heeft ook de nodige risico’s. Het is zeker niet voor niets dat KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor een verhoogd risico op huidkanker als je veelvuldig wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Het is dus zeker niet overdreven om maatregelen te nemen.

Gebruik een goede zonnebrand

Je goed insmeren met zonnebrand is echt geen overbodige luxe. Doe dit voordat je aan het werk gaat, want ook ’s morgens kan de zon al verraderlijk zijn. Herhaal het insmeren enkele keren als je de hele dag aan het werk bent. Gebruik een zonnebrand met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor.

Bescherm je hoofd

De hoofdhuid is erg gevoelig om te verbranden, ook als je een flinke haardos hebt. Een verbrand hoofd is erg pijnlijk en kan leiden tot zonnesteek-achtige klachten. Het is dus zeker een risico. Bescherm je hoofd met een petje om direct contact met zonlicht te vermijden.

UV-beschermende kleding

Het is een misvatting dat kleding zonder meer beschermt tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Vooral dunne zomerkleding biedt lang niet altijd genoeg bescherming. Je kunt deze kleding wassen met UV-Stop. Hiermee wordt de UV bescherming van kleding fors verhoogd van gemiddeld 15 naar wel 50. Het moge duidelijk zijn dat je daarmee een stuk beter beschermd bent om te verbranden en mogelijk uiteindelijk huidkanker te ontwikkelen.

Het tropenrooster

Veel werkgevers waarvan het personeel buiten werkt, stellen een tropenrooster in als het over een langere periode erg warm is. Dat is niet zonder reden. In de vroege middag is de temperatuur het hoogst omdat de zon op het hoogste punt staat. ’s Morgens werken is juist aangenaam. De temperatuur is in de zomer het laagst vlak voordat de zon opkomt en in de eerste uren daarna. Een tropenrooster hanteren kan er dus zeker toe bijdragen dat in de buitenlucht werken langer vol te houden is.

Buiten werken in de winter

In de winter is de zon een stuk minder krachtig. Het is dan meestal niet nodig om zonnebrand te gebruiken. Maar ook dan kunnen er dagen zijn dat de zon al krachtig schijnt. In het voorjaar kan de temperatuur soms al flink oplopen. Wees hier alert op en gebruik zonnebrand en andere zonbescherming indien nodig.

Laat verdachte plekjes op de huid controleren

Zie je een verdacht plekje op je huid? Laat dit dan door de huisarts controleren. Vaak is het onschuldig, maar als er toch reden tot zorg is kan de huisarts het plekje verwijderen of je doorsturen naar een dermatoloog. De patholoog kan het verwijderde weefsel onderzoeken op mogelijke kwaadaardige cellen. Huidkanker in een vroeg stadium kan vaak effectief worden behandeld.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500