Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Familie Landsman ontvangt eerste monumentenschildje

Geplaatst op: 25 juni 2024

Genemuiden is 19 gemeentelijke monumenten rijker. Ter gelegenheid van het uitbreiden van de monumentenlijst is een speciaal emaillen monumentenschildje voor de gemeente Zwartewaterland ontworpen. Vorige week reikte wethouder Harrie Rietman het eerste schildje uit aan de familie Landsman.

 Brando Landsman woont met zijn gezin aan de Langestraat 28 in Genemuiden. De voormalige burgermeesterwoning is gebouwd na de stadsbrand van 1868. Landsman kocht het pand in 2001 en is een jaar lang bezig geweest om het te verbouwen. “De karakteristieke voorgevel is nog origineel, van binnen is alles nieuw. We hebben zoveel mogelijk oude elementen terug laten komen om de sfeer te behouden”, vertelt de eigenaar, zoals de houten balken en de lage deuren”. Hij tovert een oude foto tevoorschijn die hij ooit van de buurman kreeg waar het pand nog goed herkenbaar is. “Het is mooi dat de voorgevel behouden blijft.”

Monumenten in Genemuiden

Er zullen nog een aantal gemeentelijke monumenten worden aangewezen in Genemuiden. De meeste inwoners die nu eigenaar zijn van een gemeentelijk monument zijn er trots op. “De uitbreiding van de monumentenlijst is ook iets om trots op te zijn”, vindt wethouder Harrie Rietman. “Hiermee blijven de verhalen uit het verleden bestaan en geven we dit door aan toekomstige generaties.”

Vrienden van Oud Genemuiden

Voordat de panden in Genemuiden werden aangewezen als gemeentelijk monument is er een heel traject aan vooraf gegaan. Er is ontzettend veel werk verzet door de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, voorheen in samenwerking met Stichting Stadswacht Genemuiden. Rietman is blij met deze samenwerking: “zij hebben zich ingezet voor het maken van een inventarisatie en door hun informatie en beschrijvingen van de panden de geschiedenis van Genemuiden een stuk zichtbaarder gemaakt.” Ook de Erfgoedraad, met afgevaardigden van allerlei erfgoedinstanties binnen- en buiten de gemeente, heeft een grote bijdrage geleverd.

Aanvragen monumentenschildje

Door het ophangen van monumentenschildjes is straks voor iedereen goed zichtbaar welke panden binnen de gemeente een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Bij de familie Landsman hangt het monumentenschildje inmiddels naast de voordeur te pronken. Alle nieuwe én bestaande eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen ook het monumentenschildje aanvragen. Dat kan via www.zwartewaterland.nl/monumenten.

Monumentenspreekuur

Om (nieuwe) eigenaren en geïnteresseerden te kunnen helpen met vragen is er elke vrijdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur een monumentenspreekuur waar de beleidsmedewerker Erfgoed antwoord kan geven op vragen. Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken voor het spreekuur? Mail dan naar monumenten@zwartewaterland.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500