Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Red de Taghof! Gemeente wil privatiseren!

Geplaatst op: 3 juli 2024

(Ingezonden brief) De gemeente wil de gebouwen waar dierenweide de Taghof gebruik van maakt, verkopen en wil niet investeren in het onderhoud.

Zevenendertig jaar geleden hebben wij op verzoek van de gemeente onze eigen dieren verhuisd en de dierenweide opgericht in het Bosplan. Op deze manier wilde de toenmalige gemeente Genemuiden de bevolking de mogelijkheid bieden om met hun kinderen van de dieren te genieten en ervan te leren. Uitgangspunt was: ‘de kinderboerderij is voor iedereen en gratis toegankelijk’.

Toen de gemeente zesentwintig jaar geleden de grond verkocht had, moesten wij verhuizen naar onze huidige locatie. De gemeente heeft toen het hoofdgebouw, de steltenberg, de paardenstal en de omheining met behulp van veel sponsoring uit het bedrijfsleven neergezet. In samenwerking met de gemeente hebben we een contract over het beheer en gebruik van deze voorzieningen opgesteld. De rest van de kinderboerderij hebben wij met behulp van het bedrijfsleven, de middenstand en de gemeenschap zelf opgebouwd tot wat het nu is.

Wat gaat er nu met ons en onze dieren gebeuren? Als het verkocht wordt, staat stichting dierenweide de Taghof met haar dieren op straat! Wij als vrijwilligers en bestuur zijn hier verdrietig, teleurgesteld en boos over. Het heeft de gemeente nooit veel geld gekost en nu er grote onderhoudskosten komen, die volgens het contract door de gemeente betaald horen te worden, gaan ze over tot privatiseren. In 2018 hebben wij al gewaarschuwd dat er groot onderhoud van het dak aan zat te komen maar toen werd er niets mee gedaan. Als de gemeente toen gevraagd had of wij een actie voor sponsoring op touw wilden zetten, hadden wij vast een groot gedeelte bij elkaar gekregen. Wij zijn ervan overtuigd dat genoeg bewoners en bedrijven in Zwartewaterland bereid zijn om ons te helpen.

Wij hebben ons al die jaren met hart en ziel ingezet voor de kinderboerderij. Al onze vrije tijd is erin gaan zitten en ook hebben wij regelmatig vrij genomen om alles zo goed mogelijk te doen. Zo hebben wij al veel volwassenen en kinderen begeleid en geholpen. Wij hebben de kinderboerderij beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld schoolreisjes, doeklassen vanuit het onderwijs, het bieden van stageplaatsen en begeleiden van stagiaires, bezoek van ouderen (de Meente), kinderen en volwassenen met een beperking, vluchtelingen, mensen vanuit de Wijkwieg en uiteraard eenieder die graag gezellig langskomt.

Dit zouden wij allemaal graag willen uitbreiden en professionaliseren, zonder ons oorspronkelijke doel uit het oog te verliezen; een plek te zijn waar iedereen welkom is. Wij zouden onze openingstijden graag willen verruimen. Dit kan gerealiseerd worden als de gemeente één van onze vrijwilligers in vaste dienst zou nemen, net zoals gebruikelijk is in veel van de omliggende gemeenten.

In het onderzoek ‘krachtig accommoderen’, uitgevoerd in 2017 in opdracht van de gemeente Zwartewaterland, is de dierenweide de Taghof door de gemeente Zwartewaterland bestempeld als krachtpand. Dit houdt in dat wij gezien worden als belangrijke meerwaarde voor de samenleving. Door te investeren in de gebouwen en door een betaalde medewerker aan te nemen, kunnen wij blijven doen wat wij doen, op een nog betere manier. Dan zouden
wij als stichting de Taghof verder kunnen en ons 25-jarig bestaan op deze locatie kunnen vieren.

Wij hopen dat u achter ons staat, nu de gemeente onze mooie stichting op straat wil zetten. Wij hebben altijd veel steun van de bevolking, bedrijven en de middenstand gehad en hopen van harte dat wij daar nu ook op mogen rekenen.

Wilt u de gemeente laten weten wat u van deze plannen vindt? Wij hebben uw steun nu, meer dan ooit nodig! Anders is het voor ons en onze dieren afgelopen.

Vrijwilligers en bestuur de Taghof.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500