Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

FNV verwacht zeker 150 deelnemers ’tapijtstakingen’

Geplaatst op: 8 juli 2024

Hoofdvestiging van tapijtgigant Condor in Hasselt.

FNV heeft voor dinsdag een grote staking aangekondigd voor de tapijtindustrie van Genemuiden en Hasselt. Er zijn stakingsoproepen uitgedeeld aan medewerkers van Betap, Condor Carpets, Vebe, Vadain, Edel Carpets, Timzo en Robusta. De staking duurt van dinsdagochtend 06.00 uur tot woensdag 06.00 uur. Er zouden zich al 150 werknemers hebben aangemeld volgens de vakbond.

“We zien dat mensen hier loyaal zijn aan hun werkgever en families al jarenlang werkzaam zijn in de tapijtindustrie om een boterham te verdienen. Maar dit inkomen staat onder druk. We zien dat de welvaart niet eerlijk wordt verdeeld. Aandeelhouders worden steeds belangrijker en dat gaat ten koste van werknemers”, aldus Hielke Moorlag, consulent textiel binnen FNV.

De staking begint om 06:00 uur en is de klok rond. Vanaf ongeveer 05:30 uur verzamelen de stakers zich aan de Nijverheidsstraat, tegenover de Esso. Zij voeren actie tot 09:30 uur en ’s middags nog een keer van 13:00 tot 16:00 uur. De organisatie hoopt ook dat niet-leden aansluiten bij de actie.

Financieel op het randje

Paul van Boxtel, FNV-bestuurder voor Mode, Interieur, Tapijt en Textiel (MITT): “Dit is wel bijzonder hoor. De werknemers in deze sector staken eigenlijk nooit, zij buffelen eigenlijk altijd maar door. Dat er nu toch zoveel in actie komen, maakt duidelijk hoe hard ze een goede cao met een goede loonsverhoging nodig hebben. De inflatie van de afgelopen jaren heeft er bij hen flink ingehakt, veel mensen zitten financieel op het randje. Daar moét iets aan gebeuren.”

Eisen

Leden van FNV eisen een cao met een loonsverhoging van 6,2% en nog eens € 100 per maand. Ook willen de werknemers dat hun salarissen voortaan meestijgen als de inflatie omhooggaat (automatische prijscompensatie) en een goede regeling om eerder te kunnen stoppen bij zwaar werk.

Tapijtgiganten willen tot 4%

De oude cao liep in januari af. Sindsdien heeft de FNV meerdere keren onderhandeld met de werkgevers over nieuwe afspraken. De bedrijven bieden niet meer dan 4% loonsverhoging, tot onvrede van de werknemers. Eind juni lieten de werkgevers een ultimatum van de FNV verlopen. Het teken voor acties.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500