Wonen in je eigen droomhuis
Geplaatst op: 28 augustus 2024
(Adv.) Een eigen huis laten bouwen is in Nederland best een beetje lastig. Ook al heb je het geld ervoor, een locatie vinden is een hele kunst. In ons dichtbevolkte land is niet zo heel veel ruimte. In Griekenland kun je zonder problemen een huis bouwen. Je kunt er ook rustig jaren over doen. Als je door Griekenland reist, zie je overal half afgebouwde woningen. Zodra de eigenaar weer geld heeft, wordt er weer verder gebouwd. Niemand die er last van heeft of aanstoot aan neemt. In Nederland ligt dat wel anders. Daar kun je in de problemen komen als je een huis bouwt en daar pakweg tien jaar over wilt doen.
Hoe gaat dat in Nederland?
Wil je in Nederland een huis laten bouwen, dan kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de Woonwensfabriek. Zij kunnen je helpen bij alle stappen. Als er een perceel grond is gevonden dan kan de architect aan de slag met het maken van een ontwerp. Dit gebeurt uiteraard in nauw overleg met de toekomstige eigenaren. Hoe groot moet het huis worden? Hoeveel slaapkamers zijn er nodig? Wat voor modelwoning moet het worden? Een villa in oude stijl of een moderne woning met veel glas en staal? Als het ontwerp bekend is, moet er een aannemer komen die het huis gaat bouwen. Dit kun je meestal het beste aanbesteden. Laat de offertes van aannemers beoordelen door iemand die er verstand van heeft. Een bouwkundige kan dit prima doen. Een aannemer werkt meestal met onderaannemers, bijvoorbeeld voor het aanleggen van leidingen voor water, stroom en riolering, timmerlieden of schilders. Het is de taak van de hoofdaannemer om deze mensen aan te sturen en erop toe te zien dat ze hun werk goed doen.
Wanneer is het nieuwe huis klaar?
Een huis laten bouwen is een lange termijn project. Het is niet zo dat als je vandaag een stuk grond koopt dat daar dan een half jaar later een huis op staat waar je je intrek kunt nemen. Vaak gaat er met het bouwen van een nieuw huis wel enkele jaren voorbij voordat het project af is. Verkoop je huidige woning dus niet te snel. De bouw kan vertraging oplopen door weersomstandigheden, het niet leverbaar zijn van materialen of personeelstekorten.
Dek je in tegen mogelijke tegenslagen
Het is belangrijk om je in te dekken tegen eventuele tegenvallers. Als de hoofdaannemer failliet gaat en niet meer verder kan met de bouw van je huis dan moet er een oplossing komen. Een nieuwe aannemer moet worden gevonden, die wellicht een hogere prijs vraagt. Als je je verzekert tegen dit soort problemen dan worden eventuele extra kosten gedekt. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je onderzoek hebt gedaan naar de aannemer en niet kon voorzien dat er problemen zouden ontstaan. Als een onderaannemer het laat afweten dan is dit in principe de verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer. Die moet jou als opdrachtgever ook op de hoogte houden van de voortgang van de bouw en van mogelijke vertragingen.
Gepubliceerd door advertentie afdeling