Werkstraf geëist tegen oud-directeur in fraudezaak Breman
Geplaatst op: 4 november 2024
Tegen de nu 68-jarige oud-directeur van T. Breman Installatietechniek is maandag 240 uur werkstraf en een boete van 50.000 euro geëist. De verdachte zorgde volgens het Openbaar Ministerie met valse facturen voor een stroom van 1,5 miljoen euro aan zwart geld binnen het Genemuider bedrijf.
”Ik ben er zelf nooit rijker van geworden”, herhaalt de 68-jarige verdachte uit Zwartsluis meerdere malen maandag in de rechtszaal. ”Ik heb alles voor Breman gedaan.” Vrijwel zijn hele werkzame leven was het installatiebedrijf zijn werkgever. Toen hij er als 19-jarige begon, had hij geldproblemen. ”Ik kreeg 5.000 gulden contant als lening en dat loste ik contant af. Dat bleek later zwart geld te zijn”, zegt hij met de wetenschap van nu.
In 1999 wordt hij directeur en vrij snel staan de plaatselijke voetbalvereniging, de manege en een koor bij hem aan het bureau. De voetbalclub vraagt omgerekend 10.000 euro contant, een bedrag dat ze altijd krijgen, zo wordt de kersverse directeur verteld. ‘Regel het’, krijgt hij van toenmalig topman Reind Breman te horen. Alleen: hoe komt hij aan al die contanten? Door een stroom valse facturen op gang te krijgen, zo blijkt.
Bordelen, auto’s en speedboten
Dat de tientallen facturen van Tapijtwereld International en I.B.G. Carpets aan Breman vals zijn, bevestigt de oud-directeur. De facturen werden uitbetaald door de holding van Breman. Daarna kreeg de oud-directeur de uitbetaalde bedragen min 10 of 5 procent contant van de twee tapijtfabrieken. Zo kwam er uiteindelijk 1,5 miljoen euro aan zwart geld binnen Breman in omloop en konden de voetbalclub, manege en het koor hun jaarlijkse bijdrages krijgen. Het geld was ook nodig om werknemers die op zaterdag overwerkten zwart uit te betalen. Eén van de Bremans vroeg de oud-directeur om geld voor bordelen die hij bezocht. En andere leden van de familie Breman kregen, zou blijken uit onderzoek, onder meer speedboten en dure auto’s.
Binnen Breman heerste kennelijk een zogeheten ‘management by fear’, wat leidde tot onvrede onder het personeel. Vervolgens wordt in 2017 de oud-directeur de laan uitgestuurd. ”Ik heb nooit iets van die onvrede gemerkt”, zei hij zelf. Dat de oud-directeur ‘alles voor Breman’ deed, gelooft de officier niet. Het Openbaar Ministerie meent dat hij in ieder geval 144.000 euro achterovergedrukt heeft. Ook bepaalde hij zelf waar bepaalde bonussen naartoe gingen. Een leverancier van keukens plaatste op zijn verzoek valse beschrijvingen op facturen. Een van de keukens werd in de woning van zijn broer geïnstalleerd. Een botenbouwer omschreef een factuur als ‘aluminium voor een bouwproject’. De oud-directeur bepaalde zelf wie een extraatje verdiende, zei de officier. Formele toestemming van het bedrijf had hij niet. ”Er was sprake van willekeur, vriendjespolitiek en uitsluiting.”
De eigenaar van Tapijtwereld verdiende volgens advocaat Van Oss ruim 2 ton aan die valse facturen. Buiten de rechter om kreeg hij een voorstel tot betaling van een boete van 50.000 euro. ”Hij is schathemeltje en rijk en dan krijgt mijn cliënt hetzelfde voorstel.” Terwijl hij er geen cent aan verdiende, aldus de raadsman. Dat blijkt volgens hem onder meer aan het feit dat hij de door het OM voorgestelde boete niet eens kan betalen. ”Of hij moet zijn huis verkopen.”
De rechtbank doet op 18 november uitspraak.
Door: Michiel Satink | JPZ
Gepubliceerd door Robert Jansema