In welke situaties heb je een settlement agreement nodig?
Geplaatst op: 2 december 2024
(Adv.) Een settlement agreement, ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd, is soms een van de weinige oplossingen voor een conflict tussen werknemer en werkgever. In dit artikel lees je wat dit precies is en wanneer deze overeenkomst wordt ingezet.
Introductie en uitleg settlement agreement
Met een inwoneraantal van ongeveer 10.500, 3.750 huishoudens en 1.205 bedrijven is de kans groot dat jijzelf of iemand die je kent in Genemuiden te maken krijgt met een settlement agreement. Dit is een document waarin afspraken staan die worden gemaakt tussen een werknemer en werkgever, voordat het arbeidscontract wordt beëindigd.
Een settlement agreement moet worden opgesteld door de werkgever en wordt vaak gebruikt om een dispuut op te lossen. Als werknemer is het belangrijk om dit document niet zomaar te ondertekenen, aangezien dit bijvoorbeeld van invloed kan zijn op een eventuele WW-uitkering. Het advies inwinnen van een onafhankelijke deskundige met kennis van ontslagrecht, is dus altijd een verstandig idee.
Er zijn overigens specialisten die je zowel kunnen helpen in het Nederlands als in de Engelse taal, aangezien er ook anderstaligen in onze regio wonen. 7% van alle inwoners in Genemuiden is namelijk afkomstig uit landen buiten Europa. En de kans is aannemelijk dat ook zij zichzelf de vraag stellen: “what is a settlement agreement and when do I need it”.
Voorbeeldsituaties waarin een settlement agreement van toepassing is
Dus laten we eens kijken in welke situaties een settlement agreement het meest wordt gebruikt.
Arbeidsgeschillen of een verstoorde arbeidsrelatie
Een arbeidsgeschil is ontzettend vervelend, helemaal als samenwerken onmogelijk wordt. In dit geval is het scheiden van wegen de beste oplossing voor beide partijen. Met een settlement agreement kunnen de belangen van zowel de werknemer als -gever worden behartigd.
Bedrijfseconomische redenen
Een settlement agreement wordt echter ook vaak ingezet als er geen problemen of conflicten bestaan. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven waarbij de werklast heel wisselend is en er regelmatig afscheid moet worden genomen van werknemers. De juiste overeenkomst zorgt er namelijk voor dat de werknemer aanspraak kan doen op de WW-uitkering.
Ontslag op staande voet
Soms kan er een procedure worden gestart om een ontslag op staande voet (of naar aanleiding van niet goed functioneren) aan te vechten via een ontslagadvocaat. Indien dit succesvol verloopt, kan dit resulteren in een overeenkomst die door beide partijen wordt geaccepteerd, de settlement agreement dus.
Reorganisatie
Niet alleen bij gebrek aan werk, maar ook door reorganisatie kan het voorkomen dat een arbeidsovereenkomst moet worden beëindigd. Ook hier kan een settlement agreement dus de beste oplossing zijn.
Ziekte of burn-out
Werkgevers kunnen werknemers niet zomaar ontslaan, zeker als iemand bijvoorbeeld langdurig ziek is of kampt met een burn-out. Wat wel een mogelijkheid is om de arbeidsrelatie te beëindigen is via een settlement agreement. Bijvoorbeeld omdat de werkgever opziet tegen re-integratiemaatregelen. Of zodat de werknemer zo sneller kan herstellen en een nieuwe baan kan zoeken die minder intensief is.
Het is in deze situatie heel belangrijk om goed advies in te winnen (met name als werknemer), omdat het tekenen van een settlement agreement ook erg ongunstig kan zijn. Waarbij het belangrijk is om nooit zomaar iets te tekenen, zonder eerst deskundig advies in te winnen. Wat overigens ook geldt voor de werkgever, voor het opstellen van de settlement agreement.
Gepubliceerd door Robert Jansema